Home

Achtergrond 201 x bekeken

Onduidelijkheid remt indienen bedrijfsplannen

Voor veel varkenshouders is nog niet duidelijk aan welke voorwaarden ze moeten voldoen op het gebied van ammoniakemissie.

Dat zegt voorzitter Wyno Zwanenburg van de NVV. Daardoor loopt het met het indienen van bedrijfsontwikkelplannen (BOP) door varkenshouders nog niet hard.

Zoals bekend moesten intensieve veehouderijbedrijven afgelopen 1 januari officieel voldoen aan de ammoniakemissieregels van het besluit huisvesting. Er is echter een overgangsregeling afgesproken tot 2013. Daarvoor moeten bedrijven voor 1 april aanstaande een bedrijfsontwikkelplan indienen bij hun gemeente waarin ze aangeven of het bedrijf doorgaat na 2013 en zo ja hoe dan aan de emissienormen wordt voldaan.

Zwanenburg wijst er op dat er nog steeds onduidelijkheid is over de Natura 2000-gebieden. ”Die bedrijven kunnen dus niet plannen.” De NVV-voorzitter wijst er verder op dat gemeenten ook verschillend omgaan met de regels. Zwanenburg meldt verder dat hij een brief wil schrijven over de gerezen situatie en de onduidelijkheden aan minister Cramer van Vrom.

Ook Annechien ten Have bevestigt dat er nog veel onduidelijkheden zijn. ”Wij adviseren daarom onze leden om in de BOP’s zo veel mogelijk scenario’s op te nemen. Varkenshouders moeten in ieder geval hun plannen zoveel mogelijk voorbereiden.”

Volgens DLV-directeur Paul Bens zijn de bedrijven die altijd al bezig zijn met hun ontwikkeling al wel degelijk bezig om ontwikkelingsplannen te maken en in te dienen. ”Er is echter ook een hele categorie bedrijven die zich nog nauwelijks bewust is van deze eisen. Het zal nog een toer worden voor deze groep om op tijd plannen in te dienen.”

Ook Erik van der Hijden van accountantsbureau Abab deelt de waarneming van Paul Bens. ”Bedrijven moeten duidelijke keuzes maken en consistent zijn. Stoppen is ook een keuze.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.