Home

Achtergrond 258 x bekeken

Onderzoekers willen proef transgene aardappel

Britse wetenschappers hebben bij het plattelandsministerie Defra opnieuw een verzoek ingediend voor een veldproef met transgene aardappelen.

Volgens onderzoekers van het Sainsbury’s Laboratory moet de door hen ontwikkelde aardappel bestand zijn tegen phytophthora. Het laboratorium heeft een vergunning gevraagd voor een veldproef in de omgeving van Norwich. Defra vraagt eerst advies aan de onafhankelijke commissie voor het vrijgeven van materialen in de natuurlijke omgeving. De vergunning wordt bovendien pas verleend als duidelijk is dat er geen gevaar voor de mens of voor het milieu bestaat.

Eerder hebben onderzoekers van de universiteit van Leeds meegedeeld dat een veldproef met een door hen ontwikkelde transgene aardappel goed is verlopen. In dit geval gaat het om gewas dat bestand is tegen het aaltje Globodera pallida. Het lukte de onderzoekers voldoende praktische kennis op te doen ondanks herhaalde pogingen van activisten om het proefveld te vernietigen. Het veld werd uiteindelijk bewaakt met camera’s, omheind door een hoge schutting en constant beveiligd door een bewakingsdienst.

Of registreer je om te kunnen reageren.