Home

Achtergrond 168 x bekeken 1 reactie

Oeso: meer transparantie keten

De belangrijkste economieën ter wereld gaan collectief werken aan meer transparantie in de voedingsketen.

Dat is de uitkomst van een ministeriële conferentie die de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) de afgelopen dagen belegde.

De conferentie is een duidelijk signaal, aldus secretaris-generaal Angel Gurria, dat landbouw bovenaan de agenda staat van regeringen. "Het is alweer twaalf jaar geleden dat voor het laatst landbouwministers van de 31 leden van de Oeso samenkwamen."

Volgens Gurria willen overheden speculatie tegengaan. "Speculatie kan alleen ontstaan wanneer voorwaarden voor een goed functionerende markt niet daar zijn. ”Aan de belangrijkste eis, voldoende transparantie, wordt momenteel niet voldaan. De consumentenprijs van melk kan omhoog gaan, terwijl de producentenprijs daalt."

Het opbouwen van interventievoorraden is volgens de vice-voorzitter van de conferentie, de Oostenrijkse landbouwminister Nikolaus Berlakovich, geen punt van discussie geweest. Berlakovich benadrukte dat lage voorraden alleen op een suboptimaal functionerende markt een gevaarlijke invloed hebben.

Volgens Gurria zijn de Oeso-landen het erover eens dat een integrale aanpak noodzakelijk is. "Klimaatverandering, toenemende wereldhandelsstromen, margeverdeling en speculatie hebben allemaal invloed op de landbouw. We moeten voorkomen dat op te veel verschillende plaatsen verschillende mensen met elkaar in discussie gaan over één thema."

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Hier wordt al jaren over gepraat,maar er verandert niets,de supers maken de dienst uit

Of registreer je om te kunnen reageren.