Home

Achtergrond 244 x bekeken

Nutreco wint op beurs door oordeel Goldman Sachs

Nutreco was de laatste dagen de lieveling van de beurs. Het aandeel van de producent van vee- en visvoer won deze week 5 procent aan waarde.

Investeerders reageren vooral op de beslissing van zakenbank Goldman Sachs het advies te wijzigen van "neutraal" naar "kopen". De wijziging komt precies een week voordat Nutreco kwartaalcijfers bekendmaakt. Analisten verwachten een forse verbetering van de marges die de in Amersfoort gevestigde holding op meng- en visvoer maakt. Nutreco is in de markt bekend van merken als Hendrix UTD en Trouw. Het succes op korte termijn is onzeker, maar voor 2010 en 2011 worden sterke resultaten verwacht.

Op weekbasis wonnen ook de Franse zuivelaar Bongrain en Archer Daniels Midland (ADM) fors terrein. ADM geldt als één van de grootste handelaren in granen en oliezaden, maar ook als grote producent van ethanol op basis van mais. Omdat de oogst hoger uitkomt dan verwacht maakt ADM goede marges op de productie van ethanol, zo bleek bij publicatie van de kwartaalcijfers.

Vorig jaar waren ethanolactiviteiten voor het bedrijf uit Minnesota een zorgenkindje, nu lagen ze aan de basis van 'beter dan verwachte' resultaten. De winst daalde evenwel met 2 procent ten opzichte van een jaar eerder vooral doordat het lagere volumes verkocht.

Machinebouwers Case New Holland (CNH), John Deere en Agco zagen afgelopen vrijdag de koers dalen met respectievelijk 5 en tweemaal 3 procent. CNH, dat recent nog een winstdaling van 75 procent meedeelde, verklaart tegenover investeerders dat het denkt dat de voorraden dit jaar niet zo snel teruglopen als gehoopt. De mededeling ondermijnt de hoop dat de markten voor trekkers, oogstmachines en bouwmachines al snel aantrekken. Hoopvol nieuws: de verkoop van bestaande huizen liep in december verrassend weer op.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.