Home

Achtergrond 3 reacties

Nutreco verrast markt met betere kwartaalcijfers

Nutreco heeft de verwachting uitgesproken de eerste helft van dit jaar 20 procent meer winst te maken dan een jaar eerder.

Analisten reageerden verrast en investeerders lieten het aandeel direct stijgen. Aan het begin van de middag stond het aandeel 4 procent hoger dan een dag eerder. Nutreco, de op één na grootste producent van veevoer, presteert volgens analisten beter dan de markt. Het bedrijf maakte in 2009 een moeizaam eerste halfjaar mee maar wist het jaar ijzersterk af te sluiten. "Het was een jaar met twee gezichten", aldus topman Wout Dekker.

De omzet daalde ook in de tweede helft van het jaar doordat lagere grondstofkosten moesten worden doorberekend, maar de winst steeg sterk. Het komende jaar richt het bedrijf zich op overnames in strategische groeimarkten als Brazilië, China en Rusland.

De onverwacht sterke cijfers van vleesconcern Tyson Foods hebben investeerders eveneens verrast. De firma uit Arkansas is met name groot in de productie van rundvlees, een categorie die door de crisis klappen kreeg. Tyson rapporteerde eind vorige week een 60 procent hogere nettowinst van 160 miljoen dollar bij een 2 procent hogere omzet van 6,64 miljard dollar.

Opvallend is de harde schommeling die de aandelen van machinebouwers doormaakten. Agco, merkhouder van onder meer Fendt, Valtra en Massey Ferguson, maakte bekend dat de winst het laatste kwartaal 66 procent is gedaald. De verkoop in Europa en Noord-Amerika is sterk teruggevallen. Het Amerikaanse concern denkt dat boeren in rijke landen dit jaar eveneens minder trekkers en combines zullen kopen, maar dat het verlies daar wordt goedgemaakt door een sterk groeiende Zuid-Amerikaanse markt. Daar komt bij dat de regering in de VS volgens Amerikaanse media denkt over nieuwe steun aan de woningmarkt.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Het zijn kwartaalcijfers

 • no-profile-image

  Willem H. van der Vliet

  Nutreco heeft een joint ventura aagegaan met Fri-Ribe op de braziliaanse veevoeder markt

 • no-profile-image

  Hans

  20% meer winst!!???
  vorig jaar hadden ze toch een mega verleis van 20 miljoen euro

Of registreer je om te kunnen reageren.