Home

Achtergrond 264 x bekeken 2 reacties

Nulstandsgebied

Natuurorganisaties zetten boeren graag neer als schietgraag.

Elke fysieke ingreep in een uit de hand lopende wildstand, of dat nu zwijnen of langstrekkende ganzen zijn, zou plaatshebben onder druk van de agrarische sector.

Alsof die sector zo machtig zou zijn dat overheden hun oren ernaar laten hangen en zo graag dieren zou doden. Met een kwinkslag kun je je afvragen of het omgekeerde niet het geval is en de macht nu vooral ligt bij maatschappelijke organisaties. De realiteit is dat de ganzenoverlast niet alleen op akkers en weilanden plaatsheeft, maar ook in natuurgebieden. En dat beide partijen baat hebben bij een oplossing.

Friesland wil daarom na overleg met beide partijen de overlast en schade van grauwe ganzen aanpakken. Doel is de populatie terug te dringen. De organisaties zien de noodzaak ook wel, maar kunnen zo’n ingreep niet voor zichzelf en de achterban verkopen. Zij komen met ambtelijker dan ambtelijke oplossingen als een 'afwegingskader' voor ganzenbeheer of 'nulstandsgebieden' waar geen ganzen zijn toegestaan. Alsof de gans zich daar aan houdt. Het is verhullend taalgebruik voor ’wij weten het ook niet’. Om daar de aandacht van af te leiden, wijst het vingertje naar de zogenaamd op jacht beluste boer. Zo raakt iedereen helaas verder verwijderd van een oplossing.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J.J. Visser

  Zou het denkbaar zijn het Van Hall Instituut in de provincie Friesland (en in het Nederland dat een Kennis-land wild zijn) voor deze problematiek een studieopdracht te geven.
  Laten we eerlijk zijn 75.000 Euro per jaar als onkosten voor dit 'probleem' is toch waarlijk niet onoverkomelijk - die onkosten zijn overigens dus inkomsten voor die beroemde boer die mogelijk om zou moeten kijken naar een bedrijfsvorm met geïntegreerd natuurbeheer.

 • no-profile-image

  Slachtoffer

  Natuurjongens zijn net als kleine kinderen, ze moeten van alles hebben en hebben ze het laten ze het al weer rondslingeren. De ouders kunnen de rotzooi weer opruimen. Ze moeten die mensen opnieuw opvoeden, niks te eisen, maar alles netjes bijhouden. Verbeter de wereld en begin bij je zelf!
  Onzin verkopen en mensen die hard moeten werken lastig vallen, dat is het enigste doel wat ze blijkbaar hebben!

Of registreer je om te kunnen reageren.