Home

Achtergrond

Nordzucker zet voorzitter directie aan de kant

Nordzucker kondigt na een teleurstellend verlopen boekjaar maatregelen aan.

Het Duitse suikerconcern vervangt zijn directievoorzitter Hans-Gerd Birlenberg en heeft besloten de activiteiten in Servië af te stoten. Over de verdere maatregelen, doet het nog geen mededelingen.

Nordzucker heeft in de eerste negen maanden van het lopende boekjaar 2009/10 een flink stuk winst ingeleverd, zo blijkt uit de cijfers. De op één na grootste bietenverwerker in de Bondsrepubliek zag het resultaat op de onderste lijn ten opzichte van dezelfde periode in het voorafgaande jaar met 29 miljoen euro naar 9 miljoen euro dalen. In het derde kwartaal zakte de winst afzonderlijk bekeken met 13 miljoen naar 4 miljoen euro.

Het concern haalde onder meer minder herstructureringscompensatie binnen en schreef aanzienlijk meer af, met name op één van de vier te verkopen fabrieken in Servië. Tevens stegen de financieringskosten door de inlijving van het Scandinavisch/Baltische bedrijf Nordic Sugar. Diezelfde inlijving zorgde tegelijkertijd voor een forse omzetstijging naar ruim 1,38 miljard euro. Dat was een half miljard meer dan het jaar ervoor.

In het vierde kwartaal kan Nordzucker de teruggang niet meer goedmaken, erkennen bestuur en management. In 2010/11 is herstel te verwachten, mede op grond van het maatregelenpakket. De plaats van directievoorzitter Birleberg wordt per 1 februari ingenomen door één van de commisarissen, Hartwig Fuchs (50), afkomstig van graanhandelshuis Toepfer in Hamburg.

Of registreer je om te kunnen reageren.