Home

Achtergrond

Noord-Frankrijk slaat alarm over botulisme

Op een veehouderij in Fillièvres, bij Abbeville in Noord-Frankrijk, is mogelijk een uitbraak van botulisme geconstateerd.

De veearts heeft klinische verschijnselen van de vergiftiging geconstateerd. De regionale diergeneeskundige dienst is gealarmeerd. Ook een ander veebedrijf, in de directe omgeving, is verdacht.

Botulisme wordt veroorzaakt door een bacterie en komt officieel niet meer voor in de Franse veehouderij. De Franse autoriteiten vrezen echter dat de ziekte, die zich uit in verlammingsverschijnselen, wel is uitgebroken omdat op het bedrijf van de boer in Fillièvres in een week tijd zeven melkkoeien zijn dood gegaan. Inmiddels is in Saint-Pol-sur-Ternoise, op enkele kilometers afstand van de veehouderij in Fillièvres, ook een dier plotseling verlamd geraakt en door de vee-arts afgemaakt.

De regionale veearts stelt dat de dieren alle klinische verschijnselen van botulisme vertonen. Ondertussen is verband gelegd met een soortgelijk geval dat zich vorig jaar in dezelfde omgeving heeft voorgedaan. In het dorp Aubrometz zijn toen binnen enkele dagen elf koeien op drie veehouderijen bezweken. De regionale autoriteiten hebben aangezet tot nader onderzoek naar de ziekte. Bijvoorbeeld vuil water of besmette kadavers zouden bron van besmetting kunnen zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.