Home

Achtergrond

'Nog steeds rol oerinstinct bij opvoeding'

Het menselijk oerinstinct speelt nog steeds een rol bij de opvoeding van kinderen.

Ouders besteden meer aandacht en tijd aan hun kind als dat eigenschappen bezit waaruit zij kunnen afleiden dat het gezond en genetisch aan hen verwant is.

Dat blijkt uit onderzoek waarop ontwikkelingspsychologe Marianne Heijkoop op 24 februari promoveert aan de Universiteit Utrecht. Zij spreekt van ,,een klein maar meetbaar effect'' dat een rol speelt naast andere zaken, zoals cultuur en gezinssamenstelling.

Heijkoop bezocht voor haar studie 121 gezinnen met maximaal twee kinderen in de basisschoolleeftijd. Hoeveel de ouders opvoedkundig in hun kinderen investeren, bepaalde zij aan de hand van vragenlijsten die de ouders invulden.

Ouders blijken meer in hun kinderen te investeren als die in uiterlijk en karakter op hen lijken. Ook krijgen die kinderen minder vaak straf. Hetzelfde geldt voor kinderen met een aantrekkelijk uiterlijk. Zij worden verondersteld gezond te zijn en een goede kans op nageslacht te hebben.

Ook grootouders besteden meer aandacht aan hun kleinkinderen naarmate zij zekerder zijn van een genetische verwantschap. De meest betrokken grootouder is doorgaans de oma aan moeders kant, die daar altijd zeker van is. Het minst betrokken is de opa aan vaders kant, die de meeste onzekerheid kent over de verwantschap met zijn kleinkinderen.

Heijkoop vindt de uitkomsten van haar onderzoek opmerkelijk. Hoewel gezinnen in de huidige westerse samenleving klein zijn en de meeste ouders ruim voldoende middelen hebben om al hun kinderen evenveel aandacht te geven, blijkt dat oerinstincten nog steeds een rol spelen in de opvoeding, aldus de promovenda.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.