Home

Achtergrond

Nog geen einde aan studentenprotesten

Overleg tussen de Universiteit Utrecht (UU) en een groep van enkele tientallen studenten die sinds gisterochtend vroeg het bestuursgebouw bezet houden, heeft nog weinig opgeleverd.

Ook in Rotterdam houden de studenten die twee collegezalen van de Erasmus Universiteit (EUR) hebben bezet stug vol. De studenten protesteren tegen afschaffing van de basisbeurs. Hoewel in politiek Den Haag nog geen officieel voorstel van die strekking op tafel ligt, willen zij dat de colleges van bestuur van de universiteiten zich er op voorhand tegen uitspreken. Maar die weigeren op mogelijke bezuinigingsplannen van het kabinet vooruit te lopen.

Voorzitter Sijbolt Noorda van de koepelorganisatie VSNU verklaarde zich onlangs voorstander van vervanging van de basisbeurs door een sociaal leenstelsel. De universiteiten in Utrecht en Rotterdam onderschrijven die visie, maar vinden dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs er niet onder mag lijden.

Dat standpunt gaat de actievoerende studenten in Utrecht en Rotterdam niet ver genoeg. Zij brachten de nacht van maandag op dinsdag al door op de universiteit en lijken bereid daar nog een nacht aan vast te plakken. Hun medestanders in Amsterdam en Nijmegen hielden hun bezettingsacties al maandagavond voor gezien.

Het bestuur van de UU is de bezetting wel zat. "Wij worden buitenproportioneel hard getroffen door deze actie. Dit moet echt ophouden'', zei een woordvoerder. Maar de studenten vinden nog steeds dat er niet naar hen wordt geluisterd. Beide partijen hopen wel er door middel van gesprekken uit te komen.

De actievoerders in Rotterdam kregen dinsdagmiddag steun van wethouder en PvdA-lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, Dominic Schrijer. "Studeren mag niet elitair worden. Iedereen moet gelijke kansen krijgen'', was de boodschap die Schrijer tijdens een bezoek aan de studenten overbracht.

Dat vindt ook minister Ronald Plasterk (Onderwijs) ,,Voor mij staat voorop dat we een hoogwaardig onderwijs hebben, toegankelijk voor eenieder die er talent voor heeft'', zei de bewindsman maandag. Maar hij wilde evenmin vooruitlopen op de miljardenbezuinigingen waar verscheidene adviescommissies momenteel op broeden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.