Home

Achtergrond

Nieuwe kans akkerbouwers

De aardappeltelers krijgen een nieuwe kans om de handen inéén te slaan. De Franse telersvereniging Le Gappi wil leden werven in België en Nederland om betere leveringsvoorwaarden af te dwingen.

In eerste instantie met aardappelverwerker McCain, maar uiteindelijk wil de vereniging praten met alle fritesproducenten. Het is voor de akkerbouwers te hopen dat dit initiatief zoden aan de dijk zet. De aardappelprijzen zijn laag. De meeste telers krijgen de kostprijs niet vergoed.

Maar dit nieuwe initiatief lukt alleen als voldoende telers bereid zijn zich aan te sluiten en hun onafhankelijkheid deels willen overdragen aan een vereniging. Het verleden heeft geleerd dat die bereidheid klein is. De NAV heeft geprobeerd telers te bewegen vrijwillig hun areaal in te krimpen om betere prijzen te realiseren. In België heeft het ABS hetzelfde geprobeerd. Deze pogingen zijn tot nu toe mislukt. Ook het aardappelfonds SPA is vorige winter niet van de grond gekomen omdat te weinig aardappeltelers bereid waren mee te doen. Alleen samen zijn de telers in staat hun positie in de keten te versterken.

Maar het is geen garantie voor succes. In de industriegroenten voeren telersverenigingen de onderhandelingen met de groenteverwerkers. Toch krijgen de telers lage prijzen voor hun industriegroenten.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.