Home

Achtergrond

Nieuwe Conférence-vereniging streeft naar APO

Een groep van 10 fruittelers richt de Telersvereniging Conférence (TVC) op om tot een betere afzet van Nederlandse en Belgische Conférence te komen.

De vereniging streeft naar het oprichten van een Associatie Producentenorganisatie (APO) zonder daarbij zelf een nieuwe afzetorganisatie op te richten.

Het wil daarbij vooral een dienstverlenende rol vervullen en aanzet geven tot discussie over afzetbevordering. Volgens teler en bedrijfsadviseur Wouter van Teeffelen, één van de initiators, zou de verkoop, promotie en belangenorganisaties uitstekend binnen een APO passen. "Het is niet dé oplossing want de vrije handel willen we ook respecteren en die kan niet in een APO omdat het geen GMO-erkende vereniging is."

TVC ziet de oprichting als pure noodzaak om het voortbestaan van de Conférence-teelt te garanderen. Hij signaleert dat er onder fruittelers veel wantrouwen heerst jegens de afzetorganisaties. "Coöperaties blijven een structuur die werkt, maar telers hebben daarin het gevoel dat er meer over hun dat met hun gesproken wordt. Ondanks pogingen, onder leiding van afzetorganisaties , kwam het nooit tot gezamenlijke afzet. Ook het onderzoek van adviesbureau Berenschot is zo’n top-down benadering waar telers sceptisch over zijn. We willen het nu omkeren."

Hoe tot verbeterde afzet te komen laat TVC afhangen van de reacties van afzet- en belangenorganisaties. "We willen faciliteren en niet commanderen." TVC heeft nog geen reacties van afzetorganisaties. De NFO reageerde volgens hem niet enthousiast. Mocht er geen serieuze discussie volgen dan houdt de vereniging alternatieven open. "We hebben bijvoorbeeld gedacht aan een ketenmanger."

TVC geeft zichzelf tot medio april de tijd om de reacties in ontvangst te nemen. "We streven ernaar om dan een oprichtingsvergadering te houden, mits we voldoende inschrijvingen hebben." Nederlandse en Belgische telers met minimaal 0,5 hectare kunnen zich bij de vereniging aansluiten. Telers kunnen zich via de websites www.telersvereniging-conference.nl/be uitspreken en suggesties doen.

In de tussentijd wil de vereniging zichzelf verder inrichten door onder meer een werkplan te schrijven. Werving van leden heeft momenteel niet de eerste prioriteit. Toch heeft de vereniging al wel enkele tientallen sympathisanten, meldt Van Teeffelen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.