Home

Achtergrond

Nieuw identificatiesysteem verontrust verwerkers VS

De Amerikaanse vleesindustrie is ongerust over een plan van de Amerikaanse minister van landbouw Tom Vilsack.

Deze wil afstappen van het vrijwillige nationale dieridentificatieprogramma (Nais). De vleesindustrie vreest voor zijn exportpositie als de minister zijn plannen door voert. De verschillende lokale overheden vrezen dat er een nieuw bureaucratisch lichaam wordt opgezet, dat veel geld gaat kosten.

Het zes jaar oude vrijwillige Nais-programma heeft nooit voldoende deelname van veehouders gekregen. Daardoor was het weinig effectief. Het systeem werd gesteund door veel bedrijven uit de zuivel- en vleesindustrie. Boeren hadden kritiek op het systeem uit privacy- en godsdienstige overwegingen en weigerden daarom mee te doen.

Vilsack wil naar een verplicht systeem toe. De verwachting is dat hij in de loop van dit jaar met uitgewerkte plannen komt. Om te voorkomen dat boeren afhaken omdat ze zich niet wensen te voegen naar een federaal systeem, wil Vilsack dat de overheden van de verschillende staten het dierverkeer tussen de deelstaten onderling registreren.

Of registreer je om te kunnen reageren.