Home

Achtergrond

Nieuw agressief Pepino mozaïekvirus

Nieuwe stammen van het Pepino mozaïekvirus, afkomstig uit Chili, onttrekken zich aan de beheersing met een milde Europese virusstam.

Tomatentelers zien dat de traditionele beheersingsstrategie niet meer werkt. Bart Thomma van de leerstoelgroep Fytopathologie van Wageningen UR zegt dat het nu de kunst is om een nieuwe milde stam te vinden, die tuinders kunnen inzetten om tomaten tegen het agressieve Chileense Pepino mozaïekvirus te beschermen.

Sommige tuinders zetten een milde variant van het virus in een vroeg stadium in, om daarmee aantasting door een agressieve stam later in de tijd tegen te gaan. Het milde virus bezet als het ware de plaats van het agressieve virus.

Maar nu blijkt steeds vaker dat die beschermingsmethode niet werkt. De oorzaak is een verschuiving in de virus populatie van de Europese naar de Chileense stammen . Om zich tegen de nieuwe stammen te wapenen, moet een mild virus gevonden worden, dat lijkt op de agressieve variant, zegt onderzoekster Inge Hanssen in haar promotieonderzoek.

Het mozaïekvirus kan grote schade in het gewas veroorzaken, waardoor de geteelde tomaten onverkoopbaar worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.