Home

Achtergrond

Nestlé lieveling analisten, Kerry boekt fors winst

Het aandeel Nestlé heeft een flinke stimulans gekregen door de bekendmaking van sterke jaarcijfers.

De Zwitserse voedingsgroep verdiende in 2009 10,4 miljard Zwitserse francs (7,1 miljard euro), 4 procent meer dan een jaar eerder. Daarbij bleven winstmarges van de producent van onder meer Nestea-thee en Kitkat-chocoladerepen op peil. Analisten zien Nestlé momenteel als een aantrekkelijke investering. De groei is sneller geweest dan die van de grote Europese concurrenten Unilever en Danone, terwijl Nestlé anders dan deze bedrijven de prijzen voor zijn producten in de tweede helft van 2009 niet fors hoefde te verlagen.

De belangrijkste reden dat de winst van het aandeel Nestlé nog beperkt is gebleven: onduidelijkheid over de overnamestrategie. Nestlé nam voor bijna 4 miljard dollar de pizzabusiness van het Amerikaanse Kraft Foods over, terwijl het eerder aangaf minder dan de helft te reserveren voor overnames.

Het aandeel van de Kerry Group boekte op weekbasis de grootste winst, 8,1 procent. Kerry Group is producent van zuivelproducten, maar is vooral een leidende speler op de markt voor ingrediënten en smaakstoffen. De vraag van consumenten daalde vorig jaar in Ierland 7,5 procent, terwijl export naar het Verenigd Koninkrijk spaak liep doordat het pond waarde verloor ten opzichte van de Ierse munt.

Dit jaar trekt de vraag naar verwachting aan, waarbij Kerry door zijn omvang het snelst kan profiteren. De beurswinst is geboekt in aanloop op de publicatie van alleszins meevallende kwartaalcijfers afgelopen woensdag. Op woensdag zelf werd kort een recordhoge prijs van €  23,66 aangetikt waarna speculatie optrad over het opsplitsen van aandelen. De voor Kerry uitzonderlijk hoge prijs is volgens de Dublinse aandelenbroker Bloxham nadelig omdat veel investeerders dan minder geneigd zijn te handelen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.