Home

Achtergrond 273 x bekeken

'Nederlandse kwaliteitsteler zoekt Mechelse Veilingen op'

Vooral middelgrote Nederlandse telers met een sterke focus op kwaliteit zoeken aansluiting bij de Mechelse Veilingen.

Dat laat een woordvoerder weten. "Het zijn telers die zelf vinden dat ze een hogere prijs verdienen en niet willen dat hun product in de massa verdwijnt. Het zijn dus niet de grote bulkbedrijven die zich bij ons aanmelden."

In 2009 hebben negentien Nederlandse telers zich gemeld als lid bij de Mechelse veilingen. Daarmee komt het aantal Nederlandse telers op 100. In totaal telt de veiling 900 leden.

De Nederlandse bedrijven liggen vooral in Brabant, Limburg en Zeeland. Al het product komt over de veilinglocatie van Mechelse Veilingen. "Het moet wel overbrugbaar zijn, de telers in Noord-Nederland zitten daar niet bij."

Volgens de woordvoerder werft de veiling niet in Nederland en wordt elk nieuw lid door de raad van bestuur beoordeeld. Nederlandse leden zijn - omwille van een te forse groei van het areaal – nog nooit geweigerd. "Het zijn ook vaak niet de grote bedrijven die zich bij ons melden." Wel meldde zich één groot tomatenbedrijf uit Nederland, maar dat betrof een Belgische teler met een bedrijf in Nederland. Nederlandse telers moeten zich wel houden aan de teeltschema’s en voorgeschreven rassen voor tomaten.

"Telers vinden misschien wel dat ze een beter ras telen, maar de sector heeft besloten over de tomatensegmenten van Flandria." Het tomatenareaal daalt overigens licht op de Belgische veiling.

Of registreer je om te kunnen reageren.