Home

Achtergrond 6 reacties

'Nederlandse export bedreigt Zuid-Europese economie'

We kennen het al langer van de VS en Japan: een staatsschuld die groter is dan het bruto binnenlands product.

Nu wordt echter een hele serie leden van de Europese Unie in verband gebracht met een mogelijk faillissement: Griekenland, Portugal, Spanje, Italië maar ook steeds vaker België en Ierland. Griekenland staat aan de wieg van wat zich ontwikkelt als een kleine crisis. Griekenland noteert een nationale schuld die 112 procent van het bruto binnenlands product bedraagt. In Spanje valt de staatsschuld nog relatief mee, maar is de werkloosheid met 20 procent draconisch en bedraagt het handelstekort 10 procent van de economie.

De euro is in het jaar 2002 door elf EU-lidstaten ingevoerd. De laatste weken daalt de euro enorm aan waarde, een gegeven waarvan de export op korte termijn profiteert. Maar volgens Alfred Kleinknecht, hoogleraar innovatieve economie aan de Technische Universiteit in Delft, is het juist een agressief exportbeleid dat aan de basis staat van de malaise in onder andere Griekenland. Kleinknecht stelt dat producten in Zuid-Europa feitelijk 20 tot 30 procent duurder zijn vanwege een veel lagere arbeidsproductiviteit. Nederlandse producten concurreren dus de lokale productie uit de markt. De Griekse of Spaanse consument denkt aan zijn of haar eigen particuliere belang en weigert de eigen, relatief dure, producten te kopen.

"Landen konden vroeger bij een onvoordelige concurrentiepositie importbeperkingen opleggen, maar als lidstaat van de EU en de Wereldhandelsorganisatie WTO hebben de landen deze optie niet meer. Dankzij de invoering van de euro kunnen landen de waarde van hun munteenheid ook niet meer verlagen."

Een goedkopere munt zou zich vertalen in een betere concurrentiepositie. Nu worden landen min of meer gedwongen steeds meer te importeren uit productieve landen als Duitsland en Nederland. Het gevolg is dat handelstekorten zich opstapelen, de werkloosheid stijgt en de economische groei stagneert. "Nederland exporteert in feite werkloosheid", aldus Kleinknecht.

De overheidsinkomsten dalen terwijl de sociale lasten door de situatie juist omhoog gaan. Bovendien zal de regering proberen met stimuleringsbeleid bepaalde takken van de economie te versterken. De overheid loopt daardoor tegen grotere begrotingstekorten op.
Wanneer landen in theorie in staat lijken met economische groei en een relatief lage werkloosheid de achterstanden weg te werken, zoals in het geval van Nederland of België, is het probleem beperkt. Voor landen als Griekenland en Spanje is dit niet zo.

"In de praktijk reageert de markt niet zoals in het neoklassieke denken altijd is voorgesteld. De toegenomen import leidt niet tot innovatie en dus een hogere productiviteit van de eigen bedrijven. De rijken worden in de praktijk rijker en de armen worden armer." Het zou daarom volgens de Duitse hoogleraar beter zijn als Noord- en Zuid-Europa aparte euromunten voerden. De belangrijke landen in Europa lijken deze koers nog niet te willen varen en hebben toegezegd Griekenland te willen helpen, hoewel niet met geld.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Mark

  Dat is dus precies de achterliggende reden geweest om zoveel drama landen erbij te nemen in de EG. De afzet van de rijke produktieve landen werd zo makkelijker vergroot. Dit zat er aan te komen en is eerder voorspeld.

  Het verhaal gaat niet op voor Ierland. Die is jaren netto ontvanger geweest van de EG. Met veel subsidies zijn daar allerlei bedrijven gestart wat nu weggevallen is. Produktiviteit is daar wel hoog maar de lonen en ontroerend goed zijn daar enorm gestegen, in combinatie met een veel lagere inflatie.
  Nu zijn daar de huizen en prijzen aan het dalen en valt het land terug naar een meer acceptabel niveau met een normale marktwerking. Begrotingstekort van 12 % en zeer hoge werkeloosheid zal ook daar niet één twee drie verdwenen zijn. Lonen zijn nog veel te hoog. 7 jaar geleden kregen sommige bedrijfstakken 20 tot 40 % loonsverhoging.
  250000 oostblokmensen op 3.500.000 heeft ook geen goed gedaan. Grenzen zijn daar onbeperkt opengegaan en iedereen had gelijk recht op sociale voorzieningen.

  Onevenwichtige subsidies zijn de nelslagen voor de economie. Zeker als ze wegvallen.

 • no-profile-image

  inwoner

  Hier ben ik het niet mee eens. Hier liggen voornamelijk Portugese / Spaanse groentes in de schappen.

  Het probleem word hier veroorzaakt door de frauderende politici die ondanks alle publiciteit daarover rustig blijven zitten.

 • no-profile-image

  boerke

  Hoogste tijd voor die landen en hun bevolking om de mouwen op te stropen. Omdat de regeringsleiders in die landen vooral met hun eigen ego bezig zijn is de bevolking nu de dupe en de egotrippers schuiven de schuld op de EU. Gewoon vol ertegenaan daar allemaal, moeten wij boeren al zo lang om de kop boven water te houden. Zuinigheid en vlijt brengt rijkdom!

 • no-profile-image

  Herman

  Balkenende heeft er een weergaloze puinhoop van gemaakt en een paar van zijn collegae ook. Nu moet er puin geruimd worden. De top dacht dat ze ook op topniveau konden denken. Dat is niet juist. Ze dachten dat ze met een elkaar snel een trui konden breien. Helaas hebben ze alleen de steken laten vallen en is nu de wol een grote knoop. Probeer dat maar te ontwarren. Ze hebben verzuimd om de inbreng van vrouwen, van vrouwelijke economen serieus te nemen. Dat zullen we nog vele decennia voelen in onze portemonnee en erger. Het ergste is; ze gaan op de oude voet door en we sukkelen van crisis naar crisis. Onze leiders zijn losers.

 • no-profile-image

  Han

  Uit bovenstaand artikel wordt te meer duidelijk dat arm of rijk niet alleen afhangt van economische wetten >lang gedacht door ondergetekende onder invloed van de economen en de politeik<, maar het is meer afhankelijk van >sociaal gedrag<. Voorb. Arbeids productiviteit zuid Europa 30 % van Noord Europa. Is duidelijk arbeids ethos. Geldt dit ethos ook niet voor heel veel Ontwikkelings landen?
  Ik zou de politiek dan willen aanraden om dit probleem niet met economen te tackelen maar met sociologen en antropologen.
  Het meest eenvoudige is, we gaan met 70 % productiviteit terug. is alles weer gelijk en hebben wij meer tijd voor leuke dingen net als die Griek doet en zijn onze producten net zo duur als de Griekse, eerlijke concurentie. Gaan we zo door zullen we onze eigen markt in dat arme land zelf moeten financieren of een ernstige devaluatie van de Euro accepteren. Beide kosten ons geld.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Met de laatste 2 zinnen bewijst Mark veel gevoel voor humor te hebben.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.