Home

Achtergrond

Nederland wederom grootste export naar Duitsland

Nederland was in 2009 wederom de belangrijkste exporteur naar Duitsland, vóór China en Frankrijk.

Dat blijkt uit cijfers die de Nederlands-Duitse Handelskamer kreeg van het Duitse bureau voor de statistiek. De totale waarde van de export: 58 miljard euro.

Nederland veroverde in 2008 de eerste plaats nadat Frankrijk meer dan 20 jaar de grootste exporteur naar Duitsland was. De belangrijkste oorzaak is de gestegen uitvoer van olie- en aardgas. De export van onverwerkte agrarische producten bedroeg een stabiele waarde van 4 miljard. De export van voedings- en genotmiddelen had een waarde van 6,2 miljard euro,

Of Nederland de positie ook in de toekomst kan handhaven is de vraag. De nummers twee en drie, China en Frankrijk zijn met een exportvolume van circa 55 miljard euro dichtbij en met name Chinese producenten ontdekken toenemend de Duitse markt. Ze exporteren vooral industriële producten en kleding.

De steeds belangrijkere betekenis van Nederland voor de Duitse handel wordt volgens de Handelskamer onderstreept door de toenemende import van Duitse producten. Nederland importeerde in 2009 voor 54,1 miljard euro uit Duitsland.

Nederland is voor Duitsland nu exportbestemming nummer twee na Frankrijk, dat een exportwaarde van 81,9 miljard euro realiseerde. De Handelskamer denkt dat de handel tussen Nederland en Duitsland de komende jaren dynamisch blijft ontwikkelen.

“Voor Nederland pleiten korte afstanden, goede randvoorwaarden en een met Duitsland vergelijkbare zakencultuur”, aldus directeur Axel Gerberding.

Of registreer je om te kunnen reageren.