Home

Achtergrond 236 x bekeken 15 reacties

'Nederland doet meer dan Europa vraagt bij Natura 2000'

Nederland gaat bij de uitvoering van het Europees natuurbeleid verder dan de Europese Unie vraagt. Dat heeft staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) vanmiddag gezegd tijdens een bijeenkomst met de parlementaire pers.

Timmermans sprak daar over het kabinetsstreven om de regeldruk vanuit Europa te verminderen met 25 procent. Daarop kwam de vraag waarom een verzoek om herziening van de Vogel- en Habitatrichtlijn, die ten grondslag liggen aan het Natura 2000-natuurnetwerk, dan door Commissievoorzitter José Manuel Barroso is afgewezen.

Timmermans: "Weet u waarom Nederland zoveel problemen heeft met zaken als Natura 2000? In de eerste plaats heeft Nederland veel meer aan goldplating gedaan: het zet een dikke nationale kop op Europees beleid. Als ambtenaren van Vrom, maar ook van LNV hier hun zin niet kregen, dan probeerden ze het via Europa alsnog gedaan te krijgen. We hebben te veel gestuurd op hoofdlijnen en te veel overgelaten aan deskundigen op de vakdepartementen."

"In de tweede plaats heeft Nederland in het verleden veel te weinig ruimte bedongen om rekening te houden met nationale omstandigheden. Je kunt je afvragen of maatregelen nog wel in verhouding staan tot de doelen die je wilt bereiken. Bij Natura 2000 heb ik daar mijn twijfels over."

Volgens de staatssecretaris heeft het kabinet hieruit lessen getrokken. "Die fouten zullen we niet meer maken." Het kabinet heeft een brief gestuurd aan de nieuwe Eurocommissaris voor regionaal beleid, de Oostenrijker Johannes Hahn, met de vraag of voorafgaand aan nieuwe Europese regels een ‘impact assessment’ kan worden gemaakt van de specifieke gevolgen voor een lidstaat of regio.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Ik denk dat die moedeloosheid nog wel even zal aanhouden, Herkauwer. Boeren zijn nu eenmaal gezagsgetrouw. Daar maken ze bij LNV mooi misbruik van.

 • no-profile-image

  natura is

  worden er plantjes beschermd die 400 mol ammoniak kunnen verdragen en de huidige achtergronddepositie zit op 1800 mol en de plantjes groeien er nu ook gewoon. Hoe kan dat dan, ook planten passen zich aan,dus heel veel regels kunnen geschrapt worden en heel veel aangepast of gebieden uit de natura 2000 halen!!!!!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Je mag er van uitgaan Greet dat ik redelijk goed nadenk over hetgeen ik op schrift stel. Maar ik houd niet van apenkool en noem de dingen graag bij hun naam. Desnoods uittentreuren! Daarom heet ik ook Herkauwer. En die gezagsgetrouwheid van boeren uit zich vooral in tamelijk weinig productief gezeur, beste Kritische Lezer. Als men weet, voelt en beseft dat men door de overheid of welke macht dan ook onheus behandeld wordt dan past daartegen minstens enige weerstand en burgerlijke ongehoorzaamheid. In het andere geval laat men zich- sorry Greet- toch als een lam naar de slachtbank voeren. En daar lusten ze bij LNV wel pap van!

 • no-profile-image

  henry

  Natura 2000 is een papieren monster,ER IS GEEN DRAAGVLAK VOOR,JE GAAT ER MET JE BEDRIJF MEE NAAR DE BLIKSEM.
  Het kent alleen maar verliezers.

 • no-profile-image

  gert

  Nederland weer het braafste jongentje van de klas,de ambtenaren maken met Veerman de dienst uit,Veerman heeft als voorzitter van Natuurmonumenten nog een dikke vinger in de pap

 • no-profile-image

  Veehouder

  lto laat het weer afweten, siemjan is (vast) te druk met het uitbreiden van het geld dat lnv betaald om te zwijgen

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Dat is dus precies wat ik bedoel, Herkauwer!

 • no-profile-image

  Greet

  Natura 2000 is een papieren monster,ER IS GEEN DRAAGVLAK VOOR,JE BEDRIJF GAAT ER MEE NAAR DE BLIKSEM.
  Natura 2000 kent alleen maar verliezers.

 • no-profile-image

  Willie van Gemert

  Volgens mij is het bijna altijd zo dat Nederland meer eist van de eigen ondernemers dan is voorgeschreven op basis van EU wet en regelgeving .Een Euro dan ook dezelfde productie eisen voor een eerlijke conqurentie.Bijkomend voordeel is dat dan ook 10 tot 20% van de ambtenaren weg kunnen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Weet ik beste Kritische Lezer, maar wij zijn het ook allang met elkaar eens. Nu de rest nog!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Delphin ik ben het helemaal met je eens. Maar het wordt lastig uit te zoeken vrees ik. Want Veerman was destijds heel erg ijverig om de N2000 soep, samengesteld naar zijn eigen list en bedrogreceptuur, op een laag pitje te zetten en vervolgens het veld te ruimen. Zodat bakkenvol ambtenaren jarenlang noest aan de slag konden gaan met het neuken van punten en komma's, teneinde van de N2000 regelgeving een echte wurgconstructie te maken. Daarom loopt het zoals het loopt en zit Veerman, zoals Gert al opmerkt, op Schaep en Burgh geamuseerd vanuit zijn kaaimanlederen voorzitterszetel toe te zien of deze mess wel synchroon loopt met het ruimingprogramma van zijn hofgeit Gerda. Intussen neuriet hij zachtjes zijn lievelingsdeuntje : "it's not easy being croock!"

 • no-profile-image

  herkauwer

  Greet en Henry, Herkauwen doe ik hier wel. Wat mij boeit is dat iedereen tegen N2000 en tegen de Mestwetgeving is, de mestboekhouding braaf op 2 februari heeft ingeleverd en over en paar weken toch weer CDA gaat stemmen en gewoon lid blijft van LTO! Als jullie daar nou eens verandering in brengen, je niet als een geit laten afslachten, je goed organiseren en van bekwame juristen voorzien, dan gloort er misschien weer wat licht aan het einde van deze vrij verlopende scharreleitunnel. Ik word hier toch zo vreselijk moedeloos van!

 • no-profile-image

  Greet

  Herkauwer,die juristen komen wel,laat ze de wet van N2000 maar lanseren,dan maken wij er gaten kaas van.Of iedereen gezags getrouw is dat betwijfel ik,dat iedereen zich laat afslachten als een geit,deze termonologie vind ik bij de hedendaagse praktijken m.b.t de geiten houders mank gaan,dus herkauwer eerst denken,dan pas verwoorden,dank u

 • no-profile-image

  Delfin

  ze moeten al die ambtenaren van LNV en VROM die dit op hun geweten hebben (hebben ze wel een geweten?) per direct op Non-actief zetten. Hier moet een Parlemantair onderzoek voor komen!! Het is de taak van de politiek om hierin de onderste steen boven te krijgen!

 • no-profile-image

  Janneke

  Niet alleen LNV en VROM hebben schuld. ZLTO bijvoorbeeld weigerde de ruimte te benutten om de maatregelen te beperken, terwijl die haar op een presenteerblaadje werden aangereikt. Het zoveelste beleid dat ZLTO prima samenwerkt met de ministeries. Dat is nog het trieste van alles....

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.