Home

Achtergrond 248 x bekeken 13 reacties

Natura 2000-debat ontaardt in chaos

Het Kamerdebat met minister Gerda Verburg (LNV) over de voortgang bij Natura 2000 is vanmiddag in verwarring geëindigd.

Na drie uur debatteren had de minister nog niet de helft van de haar gestelde vragen beantwoord.

De gehele Kamer was uiterst kritisch over de voortgang op het dossier. De fracties vinden dat de minister te weinig tempo maakt en de zaken op haar beloop laat, met als gevolg voortdurende onduidelijkheid voor ondernemers en anderen bij natuurgebieden.

Verburg verweerde zich door te zeggen dat het om een heel complex proces gaat, waarbij voor haar zorgvuldigheid en voldoende draagvlak vooropstaan. De vraag van de Kamer of de deadline (eind dit jaar moet de aanwijzing van de 162 Natura 2000-gebieden definitief zijn) wordt gehaald, beantwoordde Verburg niet.

De minister zei, daarnaar gevraagd door Bas van der Vlies (SGP), wel dat de aanwijzing van een gebied ook na 2010 nog gewijzigd kan worden, als daar goede redenen voor bestaan. "De aanwijzing is niet in beton gegoten." Vermoedelijk vergt dit wel weer een hele nieuwe procedure, met inspraak, bezwaar en beroep. Of dat inderdaad zo is, laat Verburg de Kamer nog deze week schriftelijk weten. Aan de natuurdoelen kan niet worden getornd, aldus de minister.

Het debat is nu geschorst, en wordt waarschijnlijk volgende week hervat. Naast de brief over de aanwijzingsprocedure, stuurt Verburg de Kamer ook nog schriftelijke antwoorden op vragen van de Kamer over specifieke beheerplannen, en wijzigingsvoorstellen daarbij vanuit de provincies.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  piet

  Oké Katja. Maar dan wel in zoab. Dan kunnen wij het met ons allen lekker aanrijden!

 • no-profile-image

  simon

  Hou toch op over N2000, het is niks,het wordt niks,en het zal nooit wat worden,waarom niet: Het berust op een virtuele wereld, verzonnen door vrom en lnv, het leverd jaren lange procedures en woedende ondernemers in de landbouw, industrie en toerisme op.

 • no-profile-image

  koetje

  Arme Verburg,ze loopt nu in de grote valkuil die haar eigen partij en voorganger heeft gegraven.

 • no-profile-image

  piet

  Als ze er maar geen borstbeeld van gieten!

 • no-profile-image

  jan steen

  Ze heeft in ieder geval wel een plaat beton voor haar kop!

 • no-profile-image

  wandelaar

  Onderschat dat zootje op LNV niet Geen Boer. Ze weten precies waar ze mee bezig zijn. Daarom loopt alles zoals het loopt. Het beste zou zijn om LNV in beton te gieten!

 • no-profile-image

  Henk

  Hieraan kan men zien hoe de regering met de bevolking omgaat. in een woord droevig.
  Nederland gaat hieraan ten onder omdat de bureaucratie te ver is doorgeslagen.
  Het lijk wel of de regering met blindheid geslagen is, en nergens meer naar luisterd. Het lijk niet zo. HET IS ZO.

 • no-profile-image

  diederik

  Gewapend Beton! Op uitdrukkelijk verzoek van het Groene Gilde!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dit kon natuurlijk niet uitblijven. Na alle politieke tumult van de afgelopen maanden is het logisch dat de PvdA (Timmermans) nu het CDA (Verburg) de duimschroeven aandraait over de volgende heikele kwestie. N2000! Hopelijk volgt nu snel een actie over de geitenmoord. En over alle andere catastrofale staaltjes van confessioneel wanbestuur. De tijd is er rijp voor!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Wel ja. ZORGVULDIGHEID en DRAAGVLAK! Waar haalt ze het vandaan? Als ze met N2000 net zo zorgvuldig met haar draagvlak omspringt als bij het Q-koorts debacle, dan moet ze nu meteen een gigaschop onder haar zitvlak hebben!

 • no-profile-image

  gert

  Er is totaal geen draagvlak bij haar eigen achterban

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Natura 2000 gaat het CDA heel wat stemmen kostten bij de gemeenteraadsverkiezingen, het is te hopen dat ze duidelijkheid geven waar ze werkelijk staan in het debat, die gladjanussen

 • no-profile-image

  geen boer

  tsja en die flauwval truc kun je natuurlijk niet twee keer gebruiken! De afwezigheid van enige praktische kennis en inzicht aan de LNV top wordt prima door Gerda weergegeven. Een beetje nuchter boerenverstand, júist op LNV lijkt dit te ontbreken...

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.