Home

Achtergrond 207 x bekeken

Naktuinbouw rondt Boktor-inspecties af

Alle bedrijven rond Boskoop die zich hebben aangemeld voor aanstaande beurzen zijn inmiddels geïnspecteerd op de aanwezigheid van de Oost-Aziatische boktor en vrijgegeven.

Dat heeft keuringsdienst Naktuinbouw vandaag gemeld. Aanvankelijk leefde bij de bedrijven de zorg dat de inzending van plantmateriaal naar de beurzen Groen-Direct, Plant Port en FloraHolland in gevaar zou komen.

Sinds woensdag hebben inspecteurs van Naktuinbouw en Plantenziektenkundige Dienst (PD) naast 'urgente gevallen' ruim honderd bedrijven die deel willen nemen aan de beurzen geïnspecteerd en vrij bevonden.

De PD kondigt aan extra inspecties uit te voeren bij de aanvoer van plantmateriaal naar beurzen; ook op de beursvloer zelf worden extra controles uitgevoerd.

Vandaag halverwege de middag waren 191 bedrijven in de bufferzone van 2 kilometer rond de vondst van de boktor gecontroleerd en vrijgegeven. Van nog eens 107 bedrijven in die zone staat vast dat ze geen waardplanten telen.

Deskundigen van het Food and Veterinary Office (FVO), het Europese controleorgaan voor de plant- en diergezondheid, brengen deze week een bezoek aan Nederland om zich op de hoogte te stellen van de boktorbestrijding.

Inspecteurs van de PD troffen in december larven en uitvlieggaten van de Oost-Aziatische boktor aan in de singelbeplanting van een kwekerij in Boskoop. Eind januari werd, na overleg met Brussel, een bufferzone van 2 kilometer ingesteld. Bedrijven in de zone mogen hun producten pas verhandelen als ze vrijgegeven zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.