Home

Achtergrond 956 x bekeken 17 reacties

NVV: maximum bedrijfsgrootte varkenshouderij

Naar aanleiding van het debat rondom megastallen pleit NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg voor een discussie over de maximale bedrijfsomvang in de varkenshouderij.

Varkenshouders met de grootste bouwplannen krijgen de meeste kritiek.
"Moeten we de sector blijvend verlammen met de wilde plannen van een enkeling?", zo vraagt Zwanenburg zich af. Wat de ideale omvang is, kan hij nog niet precies zeggen maar een locatie met vier fulltime arbeidskrachten lijkt hem persoonlijk een 'goede maat'. Die bedrijven passen volgens Zwanenburg prima in Nederland.
LTO wil de bedrijfsomvang niet verder beperken dan de, bestaande, maximale bouwblokgroottes.

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  De twente rander

  Inderdaad bouwblok 1.5 ha , hiervan 1.4 ha bebouwen 1 meter de grond in en dan 2 etages , resulteert in ?????? juist ja
  20000 varkens per schuur iedereen blij .....OOK in twenterand

 • no-profile-image

  leden

  Je doet het als NVV nooit voor iedereen goed. Tachtig procent van de varkens zit reeds in emmissie-arme stallen en voor deze groep boeren mag het gezeur over ammoniak wel een keer over zijn. Zij hebben al lang de blik weer vooruit. Kijk om je heen, de stalinrichters zijn razend druk. Dat er tegelijkertijd ook bedrijven te koop staan is van alle tijden. Goede zaak dat de NVV naar een gezonde relatie tussen varkenshouders en maatschappij kijkt.

 • no-profile-image

  boer

  Boer Enter suggereert gelijk 80% op de luchtwasser i.p.v. emissie-arm. Vanaf 1994 zijn er al groenlabel systemen als spoelgoten, koeldek en later ook het veel goedkopere IC-V en Sondagsysteem. Nieuwe stallen van de laatste 16 jaar zijn vrijwel alle uitgerust met één van deze systemen. Een klein aantal heeft dat willens en wetens niet gedaan en begint nu te jammeren. Daarnaast natuurlijk de stallen die straks in 2013 ouder zijn dan 20 jaar, pleit dan alleen voor deze om een uitzondering, relatief gaat het niet om veel varkens.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Een discussie is goed over de omvang! Als het bedrijf moet groeien en de gezondheid van mens en dier komt niet in gevaar, moet het kunnen. Als dit er in opgenomen wordt is dit een goed voorstel. Dan houdt men spreiding van de bedrijven met weinig problemen en betere toekomst. Er zijn nog veel gunstige plekken aar nu bedrijven zijn waar geen opvolger is. Laat deze maar eerst benutten, i.p.v. Log gebieden, met al die onzekerheid en veel te duur!

 • no-profile-image

  r

  Wyno zal op zijn eigen locatie wel niet verder kunnen uitbreiden dan 4 arbeidskrachten. Want ja uiteindelijk denkt hij ook alleen aan zichzelf... en wat te doen met locaties die al boven deze norm zitten???

 • no-profile-image

  Jan

  De boodschap is duidelijk, 'die paar individuen' die enorm willen uitbreiden verpesten alles. Zie het eens als een kans en niet als een bedreiging!

  20.000 varkens op een locatie houden heeft geen zin, zeker in het kader van dierziekten, maatschappelijke acceptatie en risicospreiding. Wil je dit toch, verkas dan naar Oost Europa. Nee dat wil dit type ondernemer niet, want ze willen de zekerheden van Nederland en niet de lasten van een Oost Europese dictatuur!

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Ik vind dat ook het probleem. 20.000 vleesvarkens zijn er veel en kunnen makkelijk op 2 tot 4 locaties gehouden worden. 1400 zeugen vind ik voor de verre toekomst veel te weinig. Daar kun je efficienter werken door omvang. Het is heel moeilijk om een beperking van dier aantallen op te leggen. En dat alleen voor maatschappelijk draagvlak. Ik denk dat als er enkele varkensbedrijven komen met 100.000 varkens op één lokatie dat de kleine varkens bedrijven met 2.000 zeugen dan beter geacepteert worden. Nu praten ze ook niet meer over 1.500 vleesvarkens. Voor 15 jaar terug was dat nog behoorlijk. Nu niet meer levensvatbaar. Deze discussie is relatief. Heel moeilijk. En als ik een links dierenactivist was zou ik nu mee gaan doen. Hoe hoog de lat ook komt te liggen. Het verslechtert ooit de concurentie positie. En dan hebben zij gewonnen.

 • no-profile-image

  Thijs

  Een goede zaak van de NVV. Het probleem is ontstaan door Natuur en milieubeweging. Zij willen het buitengebied voor natuur! Daar moet alles voor wijken. Daarom zijn de LOG gebieden ontstaan. Dit is een slechte zaak, veel te veel dieren op een hoop. Voor de dieren en mensen die er wonen is dit een te groot risico voor de gezondheid. Dit moet men niet willen. Een goede landbouw en veeteeld is broodhard nodig voor de economie!

 • no-profile-image

  boer

  Als ik dit weer zo lees dan wordt er grof verdient in de varkens. Het tegendeel is helaas waar. Waarom staan er zoveel varkensbedrijven te koop? Pure armoede. Verder zou de N.V.V zich beter druk kunnen maken om al die onzin eisen van 2013 van tafel te krijgen, dan om zich met allerlei randzaken bezig te houden. Als dit zo doorgaat wordt het één grote slachting onder de varkensboeren of is dit wat Zwanenburg en consorten juist wil ?

 • no-profile-image

  Frank

  Het is m.i. geen "gezeur van de maatschappij" als je in je landelijke buurtschap een aantal megabedrijcen krijgt met tienduizenden varkens, wat het landschap er niet mooier op maakt (dus je verpest de toeristische kip met de gouden eieren), de smalle weggetjes zijn niet berekend op het vele vrachtverkeer etc. Voorstelbaar lijkt me dat ze daar in buurtschappen als Markelosebroek, Marle en bij Vroomshoop niet op zitten te wachten. Als je een mega-industrie wilt vestig dat dan ook op een industrieterrein zoals Moerdijk waar de infrastructuur er al ligt (wegen, water, spoor) en het landschap er niet mee verpest wordt want dat is het daar toch al. Of richt je op meer kleine eenheden in zoveel mogelijk bestaande opstallen, dat vind ik een goede want constructieve suggestie van de NVV, die tenminste meedenkt om de legitieme bezwaren van de buurtschappen tegemoet te komen. Denk eens constructief mee als varkenshouder met de buurtschappen die het betreft, in plaats van alleen met oogkleppen voor aan je eigen ik-gewin te denken. Integrale ontwikkeling heet zoiets. Samen met alle belanghebbenden dus, ipv ieder voor zich met de rug naar elkaar toe.

 • no-profile-image

  bart beenhakker

  Balkenende is dood: wég met het CDA!

 • no-profile-image

  gerrie

  Er zijn al genoeg strontmiljonairs, maar het lot zal bepalen en niet de politiek.

 • no-profile-image

  anne

  zou dit niet betekenen dat groten met honger naar meer, de middelgrote bedrijven opkopen. Ondernemersdrang is niet te reguleren.

 • no-profile-image

  knorrie

  klopt, wat je zegt maar wanneer is het voor de maatschappij een keer goed, want hierna zullen ze weer wat te zeuren hebben.Leden van de toiekomst.

 • no-profile-image

  Gerrits

  Boven deze norm zijn er geen 50 locaties (< 1%) in Nederland, dus nu ingrijpen heeft wel degelijk zin. De norm van 4 personen ligt nog best hoog. Toch 1400 zeugen of 20.000 vleesvarkens. Dat er over 5 jaar enkel nog zeugenbedrijven zijn met minimaal 2 man, 700 zeugen, kun je nu al wel zien aankomen. Het is ook sociaalvriendelijker dan alleen.

 • no-profile-image

  johnny

  helemaal juist boer uit enter, hou je als nvv bezig met het ammoniakverhaal, anders zie ik velen het lidmaatschap opzeggen.

 • no-profile-image

  boer

  Aan leden van de toekomst: Het is een grote leugen van jou om te zeggen dat 80 % van de varkens voorzien zijn van een luchtwasser.! Zeer kwalijk om dit te roepen, pure stemmingmakerij! Zelfs de N.V.V kwam enige tijd geleden met alarmerende cijfers over de hoeveelheid stallen en dus varkens die allemaal nog aangepast moeten worden. Jij vertelt leugens net als al die ambtenaren die zeggen dat ammoniak schadelijk is, wat nog nooit is bewezen! Verder is het sowieso schandalig dat alleen de varkenssector er vooralsnog voor moet opdraaien. Ga niet rechtpraten wat krom is.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.