Home

Achtergrond 1 reactie

NVP acht Europees uitstel kooiverbod waarschijnlijk

De Nederlandse vakbond voor pluimveehouders NVP denkt dat de kans groot is dat er een uitstel komt op het kooiverbod.

Dat meldt de vakbond in zijn nieuwsbrief. Het verbod zou per 2012 moeten ingaan.

Polen heeft de afgelopen week officieel om uitstel gevraagd. De Europese commissie heeft de Polen nul op het rekest gegeven. Volgens NVP-voorzitter Gert-Jan Oplaat is het probleem dat de richtlijn die de omschakeling regelt geen handhavingsparagraaf bevat. "Wij hebben daar herhaaldelijk op aangedrongen bij minister Verburg, maar er is niets veranderd. Lidstaten kunnen dus straffeloos de verplichte omschakeling voor zich uit schuiven.'

Volgens voorzitter Jan Wolleswinkel van pluimveeorganisatie NOP ligt de handhavingsplicht bij elke lidstaat afzonderlijk. 'Verburg had het vorige week over vasthouden aan de omschakelplicht met gelijkgestemde landen', aldus Wolleswinkel. "Bij mij doemt dan het beeld op van het Europa van twee snelheden.' Hij verwacht dat een uitstel voor Nederland niet waarschijnlijk is.

Oplaat vindt dat Nederland zou moeten aansluiten bij een mogelijk uitstel. "We dreigen anders steeds meer op achterstand te komen".

Eén reactie

 • no-profile-image

  Klaas Kip

  DE NVP heeft vaak goede argumenten bij pluimvee zaken echter in de zaak kooi verbod slaat zij de plank mis door tepleiten voor uitstel dit is een regelrechte klap in het gezicht voorde pluimveehouders die zich wel richten op de toekomst en al hebben geïnvesteerd in alternatieve huisvesting de afwachters zouden zo beloond worden ,dat de tijd te krap is regelrechte onzin we weten al van af 2000 dat we per 1-1-2012 geen hennen meer mogen houden in kooien in Europa , dat Polen nu uitstel vraagt is klink klare onzin bij toetreding tot de EU wist men wat er te wachten stond per 2012.
  Wanneer men nu uitstel verleend voor 5 jaar begint in 2016 het weer opnieuw met weer andere argumenten om uitstel te rechtvaardigen.
  Als men besluit om uitstel te verlenen zal men eerst een handhaving handvest moeten uit spreken voor na de tijd van uitstel met sancties bij niet naleven.
  Je moet dit als pluimveehouderij hellemaal niet willen we zijn nu zover dat 55% van de Nederlandse hennen alternatief gehuisvest zijn.
  Met een voor sprong aan kennis die we hier hebben duurt het nog jaren voordat de rest van Europa dit heeft ingehaald wat betreft technische resultaten dus een plus voor de Nederlandse pluimveehouder.
  Dat men bang is dat de prijs weg zakt zoals na de vogelpest is niet te voorspellen en puur speculatief wat wel gebeurd als we in Nederland de 45% kooi hennen omzetten naar alternatief de aankomende 1.5 jaar de prijs ongekend hoog zal blijven en ja daar aan afgespiegeld zal de prijs na 2012 een stuk lager zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.