Home

Achtergrond 3 reacties

NBHV zoekt afzetopties kalveren

De Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV) zoekt naar opties om de afzetmogelijkheden van vleeskalveren te verruimen.

De bond is van mening dat de afzetmarkt te beperkt wordt door de overname van Alpuro door VanDrie.

NBHV-voorzitter Piet Thijsse stelt dat de bond alternatieven zoekt voor kalverhouders na deze overname. "Wij zijn van mening dat de kalvermarkt nu wel erg benauwend wordt. We zijn voorstander van elke verbreding."

Thijsse sluit niet uit dat de NBHV daarbij ook over de landsgrenzen gaat kijken. Voor vrije kalvermesters zou het een optie kunnen zijn om vleeskalveren bij Belgische slachterijen te laten slachten. De afzet van kalveren die als nuka op de veemarkt zijn ingekocht is daar bijvoorbeeld eenvoudiger.

Dat betekent wel dat Nederlandse kalveren goedgekeurd moeten worden door het Belgisch Controlesysteem voor Vleeskalveren (BCV), het Belgische equivalent van de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV). Thijsse verwacht dat dit zonder al te veel moeite zou moeten kunnen omdat BCV beperkter is dan SKV.

"Het grote verschil is dat het Belgische systeem zich beperkt tot het gebruik van verboden stoffen en groeibevorderaars. Dit is ook de kerntaak van de SKV, maar zij halen er allerlei andere dingen bij, bijvoorbeeld geboortebewijzen en transport."

Thijsse kan nog niet zeggen of de NBHV deze optie zelf gaat onderzoeken. Het is niet voor het eerst dat de bond zich bezorgd uitlaat over de overname van Alpuro door VanDrie. Eerder liet de NBHV al weten een bezwaar bij de mededingingsautoriteiten te overwegen. VanDrie heeft straks een groot deel van de markt in handen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  benzine

  Ik ben het ook wel eens ! Maar ze praten alleen over alpuro en van 3 , en er wordt niet over anderen gesproken . Volgens mij denken de heren en dame dat er verder niks is in nederland."daarom"

 • no-profile-image

  benzine

  Hallo Meneer Thijsse en Mevrouw de Graaf .
  Er staat in s Hertogenbosch nog een kalverslachthuis met de naam VITELCO . Hier worden ook "vrije" kalveren geslacht . Dus beste vrije mesters daar kunt ook heen bellen voor uw kalveren.

 • no-profile-image

  Vrije mester

  Maar beste Benzine, keus uit twee is wel heel magertjes. Ik ben het helemaal met Thijsse eens

Of registreer je om te kunnen reageren.