Home

Achtergrond 1 reactie

Mongolië zwaar getroffen door winterweer

Wegens het aanhoudende winterweer in Mongolië hebben de Verenigde Naties (VN) donderdag een programma gepresenteerd om Mongoolse nomaden te helpen.

De autoriteiten in het Aziatische land hebben meer dan de helft van het land uitgeroepen tot rampgebied.

Het sneeuwt in Mongolië al weken bij extreem lage temperaturen van min 50 graden. Bijna twee derde van het land is bedekt onder 20 tot 40 centimeter sneeuw, waardoor het vee niet kan grazen. De regering van Mongolië meldde eerder deze week dat circa 2,5 miljoen stuks vee zijn omgekomen en schat dat nog eens drie miljoen dieren zullen sterven voor het einde van het koude seizoen in juni. De Voedsel- en Landbouworganisatie FAO van de VN schat het economische verlies op ongeveer 45 miljoen euro.

"Vee is essentieel voor het bestaan van vele Mongolen. Veel mensen hebben hun directe inkomsten en bron voor voedsel verloren'', aldus Akbar Usmani, de vertegenwoordiger van het ontwikkelingsprogramma van de VN. Een derde van de 2,6 miljoen Mongolen leidt een rondtrekkend bestaan en is volledig afhankelijk van vee.

Met het ontwikkelingsprogramma van de VN zouden 60.000 veehouders geld krijgen om de dode dieren op te ruimen. Door deze maatregel kan de verspreiding van ziektes in de lente worden voorkomen. De regering heeft verder gewaarschuwd dat er door de hevige sneeuwval een hoog risico is op overstromingen in het voorjaar.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  roepende

  Van de natuur moet je het maar hebben.
  Zo zie je maar dat voedsel produceren (voor mens en dier) helemaal niet zo gemakkelijk en vanzelfsprekend is.
  Als Nederlanders nu eens beseften dat wij in een land wonen waar voedselgebrek iets vreemds is.
  En waar dieren ook elke dag hun eten krijgen. (Een enkele hond daargelaten, maar zijn baas was dus geen boer)

Of registreer je om te kunnen reageren.