Home

Achtergrond 212 x bekeken 4 reacties

Moerland: Rabo versoepelde lening-eis voor tuinders

De Rabobank is in het verleden onder druk van de concurrentie van haar eigen normen afgeweken bij de financiering van bedrijven in de tuinbouw. Dat zegt Piet Moerland, bestuursvoorzitter van de Rabobank.

De Rabobank is de grootste financier van de agrarische sector. Moerland noemt het voorbeeld van een eigen vermogen-eis van 25 procent bij leningen. Deze norm werd in de praktijk tijdens de hoogconjunctuur te vaak versoepeld, geeft de Rabo-topman aan. Volgens hem is de Rabobank nu strenger geworden. Eerder ontkende de bank dat het beleid is aangescherpt.

Moerland zegt tevens dat de agrarische sector maatschappelijk verantwoord ondernemen integraal in zijn bedrijfsvoering moeten verwerken. Daarbij stelt hij dat de financiële crisis voorbij is, maar stevig economisch herstel wordt bemoeilijkt door de val van het kabinet.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Dus ook bij de Rabo bank geldt, concureren tegen elke prijs en hoe meer productie d eklant maakt hoe langer hj zal overleven. Dat er een afzet merkt is die overvoerd raakt en dus geen fatsoenlijke prijs meer betaalt, is nooit in de moderne bankiers hoofden opgekomen. Maar erger ook bij de bestuursleden is dit nooit doorgedrongen tot het moment dat het kaartenhuis begon in te storten. Dat dit alles gebeurd is, is ëën, maar in de toekomst voorkomen. Dat is een ander geval en daar is een andere wijze van denken voor nodig en die ontbreekt nog!!

 • no-profile-image

  boertje van buten

  Eens met Teun. De medewwerkers van de Rabo werden en worden nog steeds als jakhalzen opgejaagd om maar omzet te halen. Dat heeft er mede toe bijgedragen dat Rabo zo ver ging met hun financierings-gedrag. Als het argument van concurentie genoemd wordt vind ik dat flauw. Integendeel dit werd naar mijn mening gebruikt om onverantwoord gedrag ( veel te hoge financiering) te legitimeren. Voor wat betreft de financiele crisis die over zou zijn bedoeld de heer Moerland dat de banken weer begonnen zijn onterechte bonussen uit te delen terwijl de belastingbetaler de bank moet redden als er problemen ontstaan. Herstel is nog er nog weinig behalve de marge in het bankwezen zo als blijkt!

 • no-profile-image

  Teun

  Het zal allemaal wel. Dat eigenvermogen ,van 25 %, is op zich al buitengewoon discutabel...Misschien telt de Rabo ook monopolie geld mee.Het ging blijkbaar om zoveel mogelijk geld uit te lenen. Ik heb dat nooit kunnen begrijpen. Hoe kun je zoveel geld in een sector steken waar van de rentabiliteitscijfers bij voortduring zwaar rood zijn. Was er al eens een witte zwaan dan werd die binnen twee jaar de nek omgedraaid. Daar weten Phaleonopsis telers alles van.......

 • no-profile-image

  Teun

  Pas in AGD gelezen dat een Rabo directeur nog steeds van mening is dat de sale and lease back constructies nog steeds zeer succesvol zijn...die heeft het dus niet begrepen....

Of registreer je om te kunnen reageren.