Home

Achtergrond 190 x bekeken 6 reacties

Missie geslaagd

De driedaagse hoorzitting in de Tweede Kamer over de margeverdeling in de voedselketen is nu al een succes.

Op de eerste dag deed het parlement twee belangwekkende ontdekkingen, die mogelijk kunnen leiden tot een betere prijs voor de boer en tuinder. Dat doet uitkijken naar woensdag en donderdag, als de ondervragingen worden voorgezet.

Op de hoorzitting bleek dat de verhoudingen in de keten anders zijn dan uit de recente studie van economisch instituut LEI en mededingingsautoriteit NMA blijkt. De macht van de groothandel is minder dan de onderzoekers hadden berekend doordat zij belangrijke informatie hebben genegeerd. Dit wakkert het vermoeden aan dat er ook op andere terreinen fouten zijn gemaakt. Zo blijft het vreemd dat de wetenschappers voor de berekening van de marktmacht van agrarische sector zijn uitgegaan van gezinsinkomens.

Belangrijker nog is de ontdekking dat primaire producenten zich mogen verenigen en afspraken kunnen maken over prijs, kwaliteit en hoeveelheid. Tot nu toe werd gedacht dat mededingingswetgeving dit niet toestond. Het is nu aan het ministerie van landbouw boeren en tuinders daar waar mogelijk te ondersteunen bij het organiseren van tegenwicht tegen handel en retail.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De eerste vraag die de kamerleden zouden moeten stellen, is of het onderzoek van de NMa als onafhankelijk mag worden beschouwd. Dit omdat NMa topman Pieter Kalbfleisch als oud-advocaat en commissaris van een supermarktketen rechtstreeks verbonden (is geweest) met een van de partijen waarop het onderzoek zich richt.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Maar hoe verhoudt dit zich tot de recente uitspraak over de binnenvaart? Zie link

 • no-profile-image

  Thijs

  De vakbonden zijn hier allang mee bezig.
  Dit was een taak van LTO, als zij er voor de boere en tuider waren geweest, dan hadden ze dit allang uit kunnen zoeken. Hier draait alles om, inkomen!!!! Dan kun je wat, aan passen en nieuwe structuur, en ook nog is leven, i.p.v. slapeloze nachten van hoe kan ik het betalen. En zeke als je ziet hoe het geld wat er in de landbouw had moeten blijven, zo over de balk gesmeten wordt! NMV, NVV, NVP, NAV bedankt voor jullie inzet om nog een inkomen te kunnen halen!

 • no-profile-image

  Gerrit den Bosch

  Boeren willen alleen maar een eerlijk prijs, dus niet onder kost prijs.

 • no-profile-image

  boerinneke

  Heel simpel dus en lever uw produkt niet af voordat er zekerheid is over een goede prijs. Simpel en duidelijk. Laat niet langer over u heen walsen. Met hulp van de minister en de kamer moet dat toch lukken nietwaar???? Of worden we voor de zoveelste keer met een kluitje het riet in gestuurd????

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.