Home

Achtergrond

Minke Douwesz wint Opzij Literatuurprijs 2009

Minke Douwesz is de winnaar van de Opzij Literatuurprijs 2009, de jaarlijkse prijs voor 'het beste literaire werk van een Nederlandstalige schrijfster'.

Tijdens het Opzij Vrouwenboekenbal dinsdagavond in Amsterdam ontving zij een geldbedrag van 5000 euro voor haar roman Weg. Voor de prijs waren zes romans genomineerd.

Het was de eerste keer dat het maandblad Opzij een Vrouwenboekenbal organiseerde om de jaarlijkse prijs uit te reiken. De literaire happening is een knipoog naar het officiële Boekenbal aan het begin van de Boekenweek. Het Vrouwenboekenbal is echter voor iedereen toegankelijk, voor ,,schrijvers én lezers, vrouwen én mannen''. Bovendien zijn vrouwen bij uitstek literatuurliefhebbers en is de literaire emancipatie nog niet voltooid, aldus het tijdschrift.

De stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is niet blij met het gebruik van de naam Boekenbal voor het evenement van Opzij, maar knijpt voor één keer een oogje dicht. 'Boekenbal' is een eigen merk van de boekenorganisatie en die wil niet dat anderen ermee aan de haal gaan. Opzij heeft aan de CPNB beloofd de merknaam in het vervolg niet meer te gebruiken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.