Home

Achtergrond

Minder winst en omzet voor Nutreco

Diervoeder Nutreco heeft minder omzet en winst gehaald in 2009 dan een jaar eerder.

De behaalde resultaten waren wel hoger dan verwacht, zo bleek uit de donderdag gepubliceerde jaarcijfers. De tweede helft van het jaar was naar eigen zeggen sterk.

Nutreco, dat onder meer mengvoer maakt, zag de omzet dalen met 8,7 procent naar 4,51 miljard euro. Analisten rekenden op inkomsten van 4,58 miljard euro.

De operationele winst uit voortgezette activiteiten (ebita) kwam uit op 175,2 miljoen euro, tegen 182 miljoen euro in 2008. Marktkenners hadden gerekend op 156 miljoen euro.Onder de streep hield Nutreco 93 miljoen euro over, 12,1 procent minder dan in 2008. Analisten rekenen op een winst van 82 miljoen euro.

Nutreco kampte met name in de eerste helft van 2009 met teruglopende volumes en een afnemende vraag naar mengvoer. Het bedrijf nam ,,forse maatregelen'' om de resultaten weer op orde te krijgen. Al bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers meldde Nutreco dat de vraag naar voer was toegenomen en voorspelde een bedrijfsresultaat over de tweede helft van het jaar dat 10 procent hoger zou liggen dan een jaar eerder. Dit cijfer is uiteindelijk uitgekomen op 133,6 miljoen euro, 33,9 procent hoger dan een jaar eerder.

,,Na een moeizame start hebben we het jaar sterk afgesloten en zijn we goed gepositioneerd voor 2010'', aldus topman Wout Dekker in de persverklaring. Het bedrijf, dat ook visvoer produceert en een pluimveedivisie heeft, verwacht voor de eerste helft van 2010 een bedrijfsresultaat (ebita) voor bijzondere posten van ten minste 50 miljoen euro tegen 41,6 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2009.

Nutreco, dat in 2009 de mengvoerfabreiken van Cargill in Spanje en Portugal, overnam richt zich komend jaar op de integratie van het bedrijf. Naar verwachting zullen de investeringen dan ook hoger zijn dan de afschrijvingen, aldus Nutreco.

Het bedrijf zal zich komend jaar in het bijzonder richten op mogelijkheden in nieuwe geografische markten met een verwachte structurele winstgroei. Ook wil Nutreco meedoen aan de consolidatie in markten waar het leidend is en door middel van autonome groei en acquisities de positie in speciaal- en visvoer versterken.

Nutreco stelt voor een dividend te betalen van 1,32 euro per gewoon aandeel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.