Home

Achtergrond 632 x bekeken

Mestloket bespaart miljoenen

Het nieuwe exportsysteem voor dierlijke mest bespaart de sector en de overheid in vier jaar tijd zeven miljoen euro.

Dat zeggen Ger van der Lee van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en Hans Verkerk van meststoffendistributie- en loonwerkorganisatie Cumela Nederland.

De overheid en de sector werken gezamenlijk aan een nieuw meldingssysteem voor export van dierlijke mest. Het nieuwe systeem, dat waarschijnlijk in de zomer gaat draaien, heeft een centraal loket waar alle registratie van de mestexporten geregeld wordt. Tot nu toe moet de export zowel bij Dienst Regelingen als bij de VWA gemeld worden. Veel gegevens moeten hierdoor dubbel worden ingevoerd, waarna alles handmatig wordt gecontroleerd. "In het nieuwe systeem wordt alles centraal verzameld en computermatig gecontroleerd", aldus projectleider Van der Lee.

De winst van het nieuwe systeem wordt voor driekwart bij de overheid behaald, een kwart is het voordeel voor de sector. Mestexporteurs hoeven gegevens niet meer dubbel aan te melden en kunnen daardoor efficiënter werken. "Daar komt bij dat de kosten van exportcertificaten zullen dalen, omdat de kosten hiervan lager worden", aldus Verkerk.

Het nieuwe systeem wordt naar verwachting in juli in gebruik genomen. Buitenlandse overheden reageren positief op het systeem.

Mestexport is belangrijk voor de Nederlandse mestmarkt.In 2009 werd ruim 28.000 ton fosfaat uit dierlijke mest geëxporteerd

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.