Home

Achtergrond 612 x bekeken 6 reacties

Melkvee kan toe met veel minder fosfor

Het fosforgehalte in het gemiddelde voerrantsoen voor melkvee kan zonder veel problemen worden verlaagd tot 15 procent onder de norm, zonder dat dit problemen veroorzaakt.

Dit blijkt uit onderzoek van Schothorst Feed Research in opdracht van het Productschap Zuivel (PZ).

Verlaging van het fosforgehalte in het voer kan financieel gunstig zijn omdat het ook de kosten voor mestafzet kan verlagen. Een gevaar bij een te grote verlaging van het fosforgehalte is dat hierdoor acute pensverzuring optreedt. Uit onderzoek van Schothorst Feed Research komt echter naar voren dat dit gevaar onder de huidige Nederlandse praktijkomstandigheden feitelijk niet aan de orde is. Verlaging van het fosforgehalte tot 15 procent onder de nu gehanteerde norm zal daar volgens de onderzoekers van Schothorst nog weinig aan veranderen.

Zouden gezondheidsproblemen optreden door te lage fosforgehalten in het voer, dan lijken oudere verse koeien daar het meest gevoelig voor te zijn en niet de verse vaarzen.

Structuurarm rantsoen

De onderzoekers van Schothorst constateren dat bij de fosforvoorziening aan melkkoeien onderscheid moet worden gemaakt in twee stromen: de fosforvoorziening aan de pensmicroben van de koe en de fosforvoorziening aan het dier zelf. Beperking van de eerste fosforstroom lijkt het eerst tot problemen te leiden, omdat de pensmicroben bij een fosfortekort minder effectief worden. Dat leidt tot een minder goede opname van fosfor en vervolgens tot lagere productieresultaten en gevaar van pensverzuring.

Gebruik van een relatief structuurarm rantsoen (zoals in Nederland op toch nogal wat bedrijven wordt toegepast) heeft eerder problemen tot gevolg dan een structuurrijk rantsoen. Daaruit wordt door het herkauwen meer fosfor opgenomen. Bij de krachtvoergrondstoffen levert vervanging van bijvoorbeeld maisgluten, palmpitschilfers en tarwegries door bietenpulp, lupine, citruspulp en sojaschroot ook een lager fosforgehalte en dito fosfaatuitstoot op.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Uiteindelijk zal de boer met extra kunstmest de fosfaattoestand op zijn land weer op peil moeten brengen

 • no-profile-image

  Hans

  Tjonge, gelijk allemaal apen en beren. Je kunt het ook anders bekijken. Er is blijkbaar nog besparing mogelijk op fosfaat. Met de fosfaatnormen van 2012/14 in het verschiet lijkt me dat goed nieuws. Als er veel gebruik van gemaakt wordt passen voerfirmas hun grondstoffeninkoop aan en hoeft het ook niet duurder te zijn

 • no-profile-image

  stoereboer

  ze begonnen eerst met het verlagen van de stikstof en nu lopen we tegen een structureel eiwit tekort aan in het gras en over een paar jaar hebben we laast van krimpende koeien. en het wereld klimaat rapport rammeld ook al aan alle kanten. m.a.w. we worden gewoon in de zeik genomen door de wetenschap,politiek en de LTO!

 • no-profile-image

  jan

  he, een nieuw woord in de bemestingsleer ? fosfaatuitstoot?! Het is belangrijk om een evenwichtige mineralenstroom te creeren, wat er nu gebeurd is een overdaad in het verleden, en nu gaan we dat goedmaken door gewas en dier te bekorten. Mijn mening over het vooruitkijken naar het jaar 2014 is dat het niet meer om het milieu gaat, maar om geld, want zou de overheid niet indammen op de fosfaat voorziening dan missen ze nogal wat omzet. Volgende stap is het inkorten van uitrijperioden. Ben benieuwd wat ze allemaal bedenken om nog meer overschot te creeren.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Wees maar voorzichtig, met minder mineralen! Wij zien de problemen bij de gewassen en de dieren. Veel ziektes krijgen bij een gebrek aan mineralen de kans om in te slaan. Het blijkt dat er verschillende mineralen te weinig in het voer zitten. Het percentage wat op de afleveringsbon staat wijkt vaak nogal wat af. Daar komt men vaak achter als er problemen ontstaan! Bij de mais zie je het op de rij af, als er minder mest of geen kunstmest gegeven is! Men moet uitgaan van goed voeren en goed bemesten, niet het randje opzoeken, dit gaat veel geld kosten en dierenleed!

 • no-profile-image

  Henk

  Als een koe of een mens te weinig Fosfor krijg neemt de kans op bot ontkalking toe.
  Je hebt 1 puntje Fosfor nodig om 3 puntjes Calcium te binden en als je er een weg haalt gaat het mis is de calciumfosfor verhouding zoek.
  Verder heb je voor het binden van Calcium nog 2 puntjes Magnesium nodig
  Maar er zijn in Duitsland al streken bekent waar mens en dier al last hebben van bot ontkalking op deze basis.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.