Home

Achtergrond 475 x bekeken 11 reacties

Melkrobots lijden onder langdurige vrieskou

Spoelleidingen die dichtvriezen, een bevroren camera en bevroren touwtjes.

Dat zijn de meest voorkomende problemen bij een automatisch melksysteem (AMS) tijdens deze winter. Dat blijkt uit een rondgang van Hendrix UTD bij veertig robotmelkers.

"Alle melkveehouders die we hebben gesproken hadden voorzorgmaatregelen tegen de vorst genomen , vertelt melkrobotspecialist Fons Klein. De maatregelen hangen volgens hem voor een groot deel af van de plek van de robot. Zo heeft zo’n machine midden in de stal minder te lijden van de wind, dan aan de kopse kant in een stal.

Een van de volgens Hendrix UTD beste oplossingen lijkt vloerverwarming. Dat is echter alleen mogelijk wanneer een nieuwe robot wordt geplaatst. De voerleveranciers adviseert robotmelkers die last van de kou hebben platen of zeilen rondom het AMS aan te brengen waardoor de warmte langer blijft hangen. Een bevroren camera kan worden voorkomen door de slanggeleiding uit te zetten. Een kachel of heater is ook mogelijk.

Uit de praktijk blijkt volgens Hendrix UTD echter dat de geur van deze apparaten de eerste 24 uur onaangenaam is voor koeien. Een heater op diesel blijkt in de praktijk te kunnen leiden tot een daling van het aantal melkbeurten per koe. Het beste alternatief is volgens de mengvoerleverancier een gas- of infraroodkachel.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spotvogel

  Kanibaal, in Mongolië gebruiken ze geen melkrobots hoor.

 • no-profile-image

  de laval

  Wanneer je voldoene koeien op de robot melkt, zodat de robot blijft melken en niet te lang stilstaat en er een klein kacheltje boven de camera hangt die tijdens het wisselen van de de koeien de camera even verwarmd heeft de robot minimaal last van de vorst.

 • no-profile-image

  W Amting

  Een openstal is niet zo'n probleem tocht is een groter probleem, je ziet vaak meer problemen met een ams die geplaats is in een bestaande stal dan in een nieuwe open stal.
  ik melk met een delaval vms dus heb geen last van een bevroren vloer, de waterspoelingvan de camera heb ik uitgezet en op de spons spuit ik meerdere malen per dag ruitensproeier vloeistof, je moet er wel voor zorgen dat de spons redelijk schoon blijft. alle waterleidingen zijn geisoleerd.
  Ik heb er geen kachel bij staan en de hele winter geen enkel probleem gehad met de kou

 • no-profile-image

  Overweg

  Robot of melkstal, je zult bij allebeide voorzorgmaatregelingen moeten treffen bij een vorstperiode.

 • no-profile-image

  boer

  Ik denk dat het probleem ligt bij stallen, ze tochten en moeten open en ventileren van voorlichters, nu hoor je dat kalveren in die stallen dood vallen van de kou en de koeien zakken in de melk, NU WORDT HET TOCH NOG EEN DURE STAL

 • no-profile-image

  kani Baal

  Dat is bijzonder erg.....ik ga eerst even het artikel over de nomaden en vee in Mongolië lezen......

 • no-profile-image

  Canadian Farmer

  Als je de titel leest zou je denken dat het aan de robots ligt, maar dat ligt inderdaad aan de stal. We melken hier in Canada met 2 Lely's en hebben hier gemiddeld veel koudere winters als in Nederland, maar nooit geen problemen met kou bij de robots omdat alles hier op de winter ingesteld is. Deze winter is veel zachter dan de gemiddelde, maar min 30 is vaak genoeg gebeurd in de winter en ze melken even vrolijk door hoor. Op zulke morgens ben ik altijd blij dat ik niet in melkput hoef te staan :-)

 • no-profile-image

  gekke henkie

  bij mij bevroor de kamera,heb een zibro kachel op reukloze petroleum geplaatst dit helpt beter dan een elektrische kachel want die kon het niet dooi houden.

 • no-profile-image

  dairyfarmer

  Leuk om te weten,blijf maar lekker in de warme melkstal.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Het is echt koud hé. Zélfs melkrobots hebben wintertenen en dooie vingers!

 • Brabant Agri

  Voorkomen is beter dan genezen. Wij hebben goede ervaring mat het vorstvrijhouden van de melkrobot. Kijk hiervoor op www.brabant-agri.nl

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.