Home

Achtergrond 524 x bekeken 3 reacties

'Meer snelheid Natura 2000'

Minister Verburg heeft vandaag meer voortvarendheid beloofd rond Natura 2000, met name op het vlak van de stikstofaanpak.

Tegelijk wordt de definitieve aanwijzing van alle Natura-gebieden eind dit jaar afgerond.

Dat laatste is een harde eis van Brussel, hield Verburg de Kamer vandaag voor bij de voortzetting van het vorige week geschorste Natura-debat. Maar waar de Kamer toen unaniem kritisch was, namen coalitiepartijen CDA en PvdA vandaag genoegen met Verburgs toezegging.

De minister, wellicht geschrokken van de massieve weerstand vorige week, zei nu de landelijke stikstofaanpak nog vóór de zomer gereed te willen hebben. Duidelijkheid over stikstof is nodig om de beheerplannen af te maken. Daarin komen maatregelen te staan om natuursoorten te behouden of te herstellen.

Volgens Verburg is voortgang ook nodig omdat de gebieden dan onder Nederlandse wetgeving vallen en niet onder de Vogel- en Habitatrichtlijn. Dat laatste leidt volgens haar tot een strenge toepassing van het voorzorgsbeginsel door de rechter, waardoor economische activiteiten bij natuurgebieden eerder niet doorgaan.

In een brief aan de Kamer, vandaag, erkent Verburg dat de 'omkering', waarbij eerst beheerplannen werden opgesteld voordat Natura-gebieden definitief zouden worden aangewezen, is mislukt. "Ik zie nu dat dit proces tot nieuwe discussies leidt, waarbij aanwijzingsbesluit en beheerplan elkaar in een wurggreep dreigen te houden."

De minister beloofde ook ervoor te zorgen dat gebiedscommissies evenwichtig zijn samengesteld.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gerrie

  N 2000 is 1 van de vele linkse hobby's.
  Maar het geld op, kijken wie aan het langste eind trekt

 • no-profile-image

  gert

  Lang leve de bureaucratie,Verburg is in drijfzand terecht gekomen

 • no-profile-image

  jan

  Probeer een slak maar eens in de tweede versnelling te krijgen

Of registreer je om te kunnen reageren.