Home

Achtergrond

'Meer kortingen politie leiden tot conflict'

Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag en voorzitter van het Korpsbeheerdersberaad, vreest voor een conflict met het kabinet over voorgenomen bezuinigingen op politie en justitie. Dat heeft hij in een zaterdag gepubliceerd interview in de Volkskrant gezegd.

De ingreep zal volgens Van Aartsen veel protest opwekken in de samenleving. "Een van de klachten van de burgers is dat ze te weinig politie zien op straat. Ook deze burgemeester zou graag meer politie willen zien op straat. Maar ik heb te maken met de limieten. Als ik straks met mijn collega korpsbeheerders nog meer politiesterkte moet inleveren, schept dat een groot politiek probleem. Dan zal het kabinet een breed front van burgers, bestuurders, politiemensen en officieren van justitie tegenover zich vinden.''

Volgens Van Aartsen is er nu al een 'handhavingstekort' in Nederland. "Afgezet tegen dat brede tekort, zou het onbegrijpelijk zijn om in te leveren op politie, Openbaar Ministerie, rechterlijke macht, reclassering en jeugdzorg. Die keten vergt echt hele grote prioriteit.

Van Aartsen denkt dat er een enorm debat komt in Nederland over dit onderwerp. "Er moet een debat worden gevoerd over het handhavingstekort, zowel ten aanzien van zwaardere criminaliteit, als ook op het snijvlak van openbaren orde en OM, bijvoorbeeld jeugdcriminaliteit. We hebben een zeer competente Nederlandse politie. Daar mogen we heel blij mee zijn. Maar we hebben gewoon meer politiemannen en -vrouwen nodig.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.