Home

Achtergrond 186 x bekeken

Meer kans op diabetes door cholesterolremmers

Patiënten die cholesterolverlagende middelen (statines) slikken, lopen een licht hoger risico om diabetes type 2 te krijgen.

Dat schrijft een internationale groep wetenschappers, onder wie de Leidse onderzoeker Rudi Westendorp, in vakblad The Lancet, zo meldde het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) vandaag.

De onderzoekers analyseerden dertien grote studies naar de effecten van statines, waaraan in totaal ruim 91.000 patiënten deelnamen. Daaruit bleek dat mensen die statines slikken, 9 procent meer kans hebben om diabetes type 2 te krijgen. Het effect is het sterkst bij oudere patiënten. Hoe het komt dat het gebruik van statines leidt tot een verhoogde kans op suikerziekte, is niet duidelijk.

De wetenschappers zien geen aanleiding de richtlijnen voor het voorschrijven van cholesterolremmers aan te passen. "Het risico om diabetes te krijgen door het slikken van statines is laag, en weegt niet op tegen het aantal gevallen van hart- en vaatziekten dat met statines voorkomen wordt'', aldus Westendorp. Wel adviseren de onderzoekers om bij oudere patiënten die de middelen gebruiken, alert te zijn op signalen die op diabetes kunnen wijzen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.