Home

Achtergrond 4 reacties

Meer aardappelen in voorraad in België

De Belgische akkerbouwers hebben nog 1,6 miljoen ton aardappelen op voorraad. Dat is 200.000 ton meer dan vorig jaar op 1 februari.

Het Belgische Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) heeft een enquête gehouden onder 126 telers in Vlaanderen over de voorraad aardappelen die ze nog in de schuur hebben liggen. De organisatie van Waalse aardappeltelers (Fiwap) heeft honderd telers in Wallonië gevraagd naar hun voorraad.

De 1,6 miljoen ton aardappelen in de schuur is 100.000 ton groter dan in februari 2007. De voorraad is ruim 200.000 ton groter dan het gemiddelde van de laatste vijf jaar, meldt de PCA.

Uit de enquête blijkt dat 700.000 ton aardappelen in de schuur al zijn verkocht via een contract. Dat is 42 procent van de voorraad. “Dit is 140.000 ton meer dan het gemiddelde van de laatste vijf jaar. Het is procentueel licht hoger.”

De voorraad bestaat voor 65 procent uit Bintjes. Dat is ongeveer 1 miljoen ton, die gelijk zijn verdeeld over Vlaanderen en Wallonië. De Bintjes zijn voor ongeveer 73 procent vrij. Dat is volgens het PCA vergelijkbaar met andere jaren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Pjoter

  Probleem is met zo'n stukkie dat de auteur gewoon direct het bericht plakt en knipt zonder eens na te denken over hoe het echt zou kunnen zijn zijn. Analyseren? wat is dat? Jammer heer Engwerda een beetje beter je best doen er zijn teveel boeren afhankelijk van aardappelen. Een beetje verdieping zou niet gek zijn!

 • no-profile-image

  Student

  Welke waarde heeft het voor een teler om op zulke enquetes te reageren?
  Ik zal niet zeggen dat de prijs hier veel door zakt maar beter wordt hij er ook zeker niet van.
  Van al die informatie word de markt alleen maar ongezonder (bij te veel aanbod).

 • no-profile-image

  ben

  Dit is weer een bericht van het pca dat leeft van lidgeld van de boer maar wel altijd de laagste prijs zet en alleen negatieve berichten schrijft dat het voor de industrie gemakkelijk word om de boer te overhalen aan een laag prijsje de aardappelen te kopen ,doe zo voort de pca

 • no-profile-image

  struikrover

  Dit is toch niet te geloven ??
  I.p.v. op te geven dat de helft rot , blauw enz. is zagen de sukkels de poten van hun eigen stoel door !
  Als dit een Belgenmop moet voorstellen weet ik nog wel een betere.

Of registreer je om te kunnen reageren.