Home

Achtergrond 285 x bekeken 11 reacties

Markusse: wereldmarkt schreeuwt om suiker

De Europese Unie heeft het volste recht meer suiker te exporteren.

De wereldmarkt schreeuwt om suiker terwijl Europa teveel suiker heeft. Dat stelt Albert Markusse, algemeen directeur van Suiker Unie in reactie op de beslissing van Brazilië, Australië en Thailand naar de WTO te stappen.

"Voor Nederlandse bietentelers betekent een verruiming van het exportquotum met 500.000 ton dubbel winst", aldus Markusse. De prijs voor quotumbieten stijgt volgend jaar. Omdat het suiker dat boven het quotum is geproduceerd weggezet kan worden, gaat het niet van het quotum volgend jaar af: ze kunnen dus meer inzaaien. De kostprijs ligt in Europa onder de wereldmarktprijs, dus van subsidie is geen sprake.

Indirect is de Europese suikermarkt echter nog slechts beperkt toegankelijk voor de grote suikerproducerende landen, stelt de Braziliaanse suikerrietindustrie in een brief. Voor circa tachtig zeer arme landen is vrije import opengesteld, maar zij vormen geen concurrentie voor de grote Europese producenten. De EU heeft dus niet zonder meer het recht nu te profiteren van hoge suikerprijzen, vinden de drie landen, die zich dus niet keren tegen de export in het bijzondere geval van grote krapte an sich, maar vooral willen voorkomen dat een precedent wordt geschapen.

De suikermarktverordening van de Europese Unie is in 2006 herzien met als gevolg dat de export beperkt is tot 1,35 miljoen ton. Er heerst een groot tekort aan suiker op de wereldmarkt. Vorig jaar bedroeg het tekort 15,6 miljoen ton. Voor dit seizoen wordt vanwege een productiedaling in India een tekort van 14,8 miljoen ton verwacht.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Janzondervrees

  Zelf in het grootste suiker producerende en exporterende land ter wereld wonen. En dan de suikerboeren in Europa voor vuil uitmaken. Sloeber vroeg ook al hoeveel suiker er in Brazilie binnenkomt uit andere landen, maar daar komt geen antwoord op. Wat de suikerproductie voor volgend jaar betreft. Europa kan niet veel meer produceren. Europa heeft van zijn 320 suikerfabrieken er 280 gesloten. Er zijn nog maar 10 landen waar suikerbieten geteeld worden. En de fabrieken die er nog staan zijn op topcapaciteit. Uitbreiden in Europa kan niet meer. Onder druk van datzelfde Brazilie. Brazilie wil alleen suiker produceren en duld geen concurentie.
  Europa heeft er alles aan gedaan om de productie te beperken, en beperkt te houden. En Brazilie wil alleen maar meer en meer en meer produceren.
  Alleen suiker in Brazilie, en de rest van de wereld moet dat maar naast zich neer leggen. Nietwaar Hans ??

 • no-profile-image

  Hans

  Sjeng, jammer dat je jouw verhaal gedeleted hebt, ik had het liever willen lezen, dan zou ik op argumenten kunnen reageren, nu moet ik me met "te laag om op te reageren" tevreden stellen , jammer!!!. Huib, De Amerikanen hebben toch een giga mais voor ethanol programma, wat volgens mij nooit zo rendabel kan zijn dan van suiker ethanol maken,(in Brasil komt er van 1 ha suikerriet 8 maal meer ethanol dan van 1 ha USA mais) en door dat programma hoeft de Amerikaanse regering in ieder geval niet bij te springen om de mais prijs boven interventie niveau te houden. Wat let nou de EU suikerwereld???

 • no-profile-image

  Janzondervrees

  Oke Hans, Maar waar moeten Pakistan en India nu hun suiker halen ? Er leven daar meer dan 1 miljard mensen, en ze zitten nu zonder suiker. Brazilie heeft blijkbaar nu ook geen suiker liggen. Moeten deze landen wachten tot Brazilie weer suiker produceert ?

 • no-profile-image

  Teun

  Ik vind dit een vreemde discussie. Al die beperkingen etc komen blijkbaar alleen bij voedingsmiddelen voor. In de sierteelt is er geen enkele sprake van beperkingen.-------- Ik vraag mij af of die houding in de toekomst wel houdbaar blijft. Europa heeft er m.i een handje van om landen buiten de Eu te piepelen.....

 • no-profile-image

  sjeng

  Hans, ik had een heel verhaal geschreven, maar heb het gedeleted. Eigenlijk vind ik jou reactie te laag om op te reageren.

 • no-profile-image

  Hans

  Sloeber uit Terneuzen, in Brasil is de productie en handel van suiker vrij, geen productie beperkingen en ook geen stimulering dmv subsidies. Brasil heeft een giga Alcohol programma waar de meeste personenauto's op rijden. Als Brasil suiker exporteert dan is dat omdat er zoveel suiker over is om te exporteren en omdat de prijs voor exportsuiker meer opbrengt dan de suiker voor het alcohol programma. Volgens mij niks mis mee, volkomen legaal! De EU daarentegen hebben hun markt beschermd en hun boeren gesubsidieerd. Als er teveel is dan wordt dat met meestal exportrestituties gedumpt op, jawel, juist die markt van die arme "sloebers" In plaats van dat de EU zelf ook een gedegen biobrandstof programma opzet om zo teveel geproduceerde suiker, mais, koolzaad etc. weg te werken, nee, dumpen ze het liever bij een ander op het bord. En nu één maal in de zoveel jaar de wereldmarktprijs hoger is dan de EU prijs meent men daar in de EU de redder in nood van al die Indiers en Chinezen en andere wereld bewoners te moeten zijn, die ze normaal gezien het licht in de ogen nog niet gunnen, getuige de EU's eigen marktbeschermings beleid. Hoezo Sloeber uit Terneuzen, kritiek op een ander, zonder naar onszelf te kijken?????

 • no-profile-image

  Hans

  Meneer Markusse schreeuwt om de winst, korte termijn en eenzijdig, verre van duurzaam. Waarom neemt suiker unie niet het voortouw? In Brasil rijden we al jaren met flexmotoren, zowel benzine als alcohol, gemengd of niet. Dit geeft enorme voordelen, niet alleen veel minder CO2 uitstoot, maar je kunt de EU marktbescherming afschaffen want de bodemprijs van de suiker wordt door de olieprijs bepaalt, en je hoeft niet meer met de teveel geproduceerde suiker de wereld markt op. Dit is toch veel beter voorstel dan andere suiker landen treiteren en ze weer bij het WTO tribunaal te ontmoeten? Ik vind het dom van Markusse want hij weet dat ie gaat verliezen, waarschijnlijk om de NL boeren te paaien

 • no-profile-image

  Hans

  Jan deze hoge prijs is de beste stimulans voor deze landen om meer suiker te gaan produceren. Als zo meteen de situatie weer genormaliseerd is en de suiker in de Eu weer duurder is als daarbuiten, gaan julie dan deze hoeveelheid die nu extra geëxporteerd gaat worden ook weer terug importeren???'k weet wel zeker dat de Eu daar voor wegloopt.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Dit is typisch weer zo'n zoethoudertje!

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Sjeng, ik vind de mening van Hans redelijk genuanceerd (zoals altijd). Dat landen als Brazilië zeggen: houden jullie die suiker maar zelf, vind ik helemaal begrijpelijk. De EU heeft heel lang gemeend het recht te hebben om te exporteren, ook op momenten dat de wereldmarkt veel lager was dan de interne markt. Want waar is dat "recht" op gebaseerd geweest, zowel een hoge interne prijs als ook export beneden de eigen kostprijs? Hoe lang hebben we dat dubbelzinnige al niet volstrekt normaal gevonden, omdat de wereldmarkt "nu eenmaal een markt is waar iedereen zijn overschotten naar toe brengt". Verder doet Hans een alleszins redelijk voorstel: nu extra export naar de wereldmarkt als dit van de productie van komend seizoen af gaat. Zijn dergelijke ideeën nu werkelijk "te laag om op te reageren"?

 • no-profile-image

  sloeber

  Zeg Hans uit Brasil, hoeveel suiker importeert Brasilie dan uit deze zeer arme landen, want als je kritiek op een ander hebt dan moet je eerst eens naar je eigen kijken. En verder zou het wel een nieuwe economie opleveren als er geen export meer mogelijk zou zijn beneden de kostprijs van een product. Ik denk dan b.v aan uien(soms 5 cent) tarwe . En trouwens wat is kostprijs, is dat bedrijfseconomisch of alleen de input en deze is voor iedereen anders.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.