Home

Achtergrond 1 reactie

Mandela twintig jaar vrij man

Het is vandaag exact twintig jaar geleden dat Nelson Mandela, hét symbool van de strijd tegen apartheid in Zuid-Afrika, werd vrijgelaten.

Op 11 februari 1990 verliet hij na 27 jaar de gevangenis uit, hand in hand met zijn toenmalige vrouw Winnie en omringd door honderden aanhangers.

Diezelfde dag sprak hij op het balkon van het stadhuis in Kaapstad een menigte toe van tienduizenden toehoorders: ,,Onze strijd nadert een beslissend moment. Ik groet jullie allen in de naam van vrede, democratie en vrijheid.'' De beelden gingen destijds de hele wereld over.

Het inmiddels 91-jarige anti-apartheidsicoon verschijnt tegenwoordig nog maar sporadisch in het openbaar, zoals recentelijk voor de loting van het wereldkampioenschap voetbal. Donderdag woont de levende legende evenementen bij die stilstaan bij zijn ,,wandeling naar vrijheid'' van twintig jaar geleden.

Administrator

Eén reactie

  • w1888

    En nu worden de blanke boeren er weggejaagd, of vermoord.

Of registreer je om te kunnen reageren.