Home

Achtergrond 10 reacties

'Maatregelen als gebruik antibiotica niet afneemt'

Minister Gerda Verburg wil maatregelen nemen als dierenartsen en veehouders er niet in slagen het antibioticagebruik volgend jaar met 20 procent terug te dringen ten opzichte van 2009.

De minister kondigt dat aan in een brief aan de Tweede Kamer. Zij wil de 5 procent van de dierenartsen aanpakken die verantwoordelijk is voor 80 procent van het medicijnverbruik.

Welke maatregelen de minister in petto heeft, is niet bekend. Een woordvoerder zegt dat die nog niet tot achter de komma zijn uitgewerkt.
Verburg zegt waardering te hebben voor de aanpak van de dierenartsenorganisatie KNMvD, maar dat laat onverlet de eis om het diergeneesmiddelengebruik terug te dringen.

In overleg met Ab Klink (Volksgezondheid) wil Verburg kijken of het nodig is bepaalde antibiotica uitsluitend voor mensen te reserveren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  JOHAN

  Het word nu echt tijd dat dit mens vertrekt. Houd het nou nooit op???

 • no-profile-image

  kani Baal

  Een van de redenen waarom je geen grote concentraties van dieren moet willen. Dan zal men namelijk uit risico beperking eerder naar anti antibioticum grijpen.......

 • no-profile-image

  mester

  als dit ook gaat gelden voor het importvlees sta ik er voor 100 procent achter,anders heeft ze geen recht van spreken zeker niet als demissioner minister .

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Nee Johan, het houdt voorlopig nog niet op. Er zijn nog lang niet genoeg boeren weggepest. LTO helpt wel een handje.

 • no-profile-image

  gert

  De boeren denken eerst wel goed na voordat ze het gebruiken,de antibiotica is echt niet goedkoop

 • no-profile-image

  dirk

  Geldt dit dan ook voor humaan verbruik!!!???Wat een selectieve beoordeling ??Och ja dit past perfect in boertjes opruimprogramma!Trek iedereen zijn milieuvergunning in zijn we tenminste klaar en hoeft het lijden niet langer te duren!

 • no-profile-image

  W Geverink

  Enten is inderdaat de beste uitvinding sinds gesneden brood. Ik heb nog maar een probleem over waar ik (nog) wel preventief voor medicineer. Op die manier hoef ik niet later een hoge curatieve dosis te gebruiken voor een langere tijd. Samen met de dierenarts is de aanpak presies uitgevogeld zodat de behandeling bijna altijd voor 100 % werkt. Dat betekend bijna nooit zieke dieren, een hele lage medicijnen rekening en de ziekteverwekker wordt niet de kans gegeven resistentie op te bouwen. Men vergeet ook dat mensen tegenwoordig veel mondiger zijn. Zo komen er veel mensen bij de huisarts om medicijnen te halen. Jazeker, en onderzoek is niet eens meer nodig omdat de patient op het internet al heeft uitgezocht wat het probleem is. Ze komen dus alleen medicijnen halen of zelfs eisen! De aantallen doctoren die aan dat soort druk en intimidatie toegeeft moet niet worden onderschat. Of als jij het mij niet geeft ga ik wel naar so en so want die geeft het me wel. Nou dan ga je maar naar so en so maar van mij krijg je niets zonder een voorafgaand onderzoek zegt de huisarts die ik ken dan. Een ander groot probleem is mensen die stoppen met een medicijnenkuur op het moment dat ze zich beter beginnen te voelen. Of dat er een te lage dosis wordt gebruikt om een ziekteverwekker te doden. Beide keren worden niet alle ziekteverwekkers gedood en daardoor sterker en resistenter gemaakt. Ik weet niet hoe het bij jullie zit met de antibacteriele schoonmaakmiddelen voor je huis, tuin en keuken, maar ook die dragen er aan bij dat ziektekiemmen sterker worden en wij mensen minder resistent. Daarom is het belangrijk dat de minister maatregelen neemt op basis van het hele plaatje in plaats van op geruchten, emotie of politieke correctheid. Want daar bewijst ze niemand een dienst mee.

 • no-profile-image

  dierenvriend

  moeten in Nederland de boeren bedrijven verdwijnen VERBURG ??? en ga je dan het vlees uit ARGENTINIE halen??? dan kan VERBURG doorgaan met Natura .mag KLINK het handje van BALKENENDE vasthouden ???.wie gaat er nu nog C.D.A.stemmen?????Geloven ze bij het C.D.A .nog in de schepping ???

 • no-profile-image

  koetje

  Enten is het toverwoord Kani-baal laat Verburg zich hier eerst maar wat beter voor inzetten.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Geverink, de hele politiek hangt hier nu eenmaal van geruchten, emotie en politieke correctheid aan elkaar. Voor een klein beetje diepgang moet je nu eenmaal niet in Nederland zijn. Het is niet voor niets dat veel mensen zich van de politiek afwenden.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.