Home

Achtergrond 302 x bekeken

Leterme pikt belediging van België niet

De Belgische premier Yves Leterme pikt het niet dat de Britse Europarlementariër Nigel Farage zijn land en zijn landgenoot Herman Van Rompuy heeft beledigd.

Leterme heeft vandaag een brief gestuurd aan voorzitter Jerzy Buzek van het Europees Parlement om zijn beklag te doen.

Farage, lid van de eurosceptische fractie Europa van Vrijheid en Democratie, noemde België gisteren geen echt land en zei van EU-president Van Rompuy dat hij het charisma van een dweil en het uiterlijk van een bankbediende heeft.

Leterme vindt de uitspraken betreurenswaardig, schrijft hij aan Buzek. Hij vraagt de parlementsvoorzitter "dergelijke incidenten, waarvan het belang voor mijn landgenoten niet onderschat mag worden'' in de toekomst te vermijden. Overigens noemde Buzek het optreden van Farage woensdag al ontoelaatbaar.

SGP-Europarlementariër Bas Belder, die deel uitmaakt van dezelfde fractie als Farage, zegt diens uitlatingen niet zelf gehoord te hebben, maar distantieert zich ervan. Belder kan zich volledig voorstellen dat Leterme er aanstoot aanneemt. "Farage heeft dat gezegd op persoonlijke titel. Maar we zullen hier in onze fractie zeker over spreken.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.