Home

Achtergrond 383 x bekeken

'Lente zonder lammetjes op kinderboerderij'

Het wordt zoeken naar wollige lammetjes op kinderboerderijen deze lente.

Veel dierenweides of kinderboerderijen kozen ervoor hun schapen en geiten niet of nauwelijks te laten dekken in verband met de Q-koorts. Dat stelde de Stichting Kinderboerderijen Nederland (SKN) vandaag.

"Pas na het inenten tegen Q-koorts kunnen dieren gedekt worden. Veel boerderijen kregen de entstof echter laat in november en het dekken had al in oktober moeten gebeuren'', aldus een woordvoerster van de stichting. In Noord-Brabant en Limburg zijn de meeste dieren wel op tijd ingeënt. De SKN verwacht daar wel lammetjes te zien.

Bij de geboorte van schapen en geiten kan de Q-koortsbacterie vrijkomen. Via de lucht verspreidt die bacterie zich verder en kan zo mensen besmetten. Q-koorts bezorgt de meeste besmette patiënten alleen griepachtige verschijnselen. Maar de gevolgen kunnen ernstiger zijn. Mensen kunnen er jarenlang ernstige vermoeidheidsklachten aan overhouden. Als ze nog andere ziektes hebben, kunnen ze er zelfs aan overlijden. Deskundigen schatten dat de koorts tot nu toe minstens zeven mensenlevens heeft gekost.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.