Home

Achtergrond

Landbouwdivisie BASF: omzet stijgt, winst omlaag

De omzet van de landbouwdivisie van BASF, BASF Agricultural Solutions, is het vierde kwartaal van 2009 5 procent gestegen tot 703 miljoen euro.

Dat maakte de Duitse chemiereus vandaag bekend. De winst voor speciale items daalde echter 17 procent. Het verkochte volume fungiciden en insecticiden steeg 11 procent. Prijzen waren voor de meeste producten stabiel. Het bedrijf uit Rijnland-Palts moest wel een negatief wisselkoerseffect van 7 procent incasseren.

Over heel 2009 steeg de omzet aan gewasbeschermingsmiddelen met 237 miljoen euro tot 3,6 miljard euro. De extra omzet kwam met name uit 5 procent hogere prijzen. In Europa, goed voor een omzet van 1,5 miljard euro, profiteerde BASF van een sterke vraag uit Frankrijk.

Hogere volumes compenseerden voor lagere prijzen koolzaadherbiciden. De Europese markt is voor de verkoop van BASF gewasbeschermingsmiddelen de grootste markt, gevolgd door de VS en Zuid-Amerika, goed voor omzetten van respectievelijk 910 en 838 miljoen euro.

BASF groeide ook in Zuid-Amerika waar boeren meer geld te besteden hadden door de relatief hoge sojaprijzen en herstel van de suikermarkt. Bovendien was de ziektedruk in de sojateelt in vergelijk met een jaar eerder veel groter.

In Noord-Amerika werd minder verkocht omdat distributeurs door de economische neergang eerder noodgedwongen grote voorraden hadden opgebouwd en omdat de weersomstandigheden eind 2009 op veel plaatsen vaak te slecht waren om te spuiten.

Het totale bedrijf BASF heeft in het vierde kwartaal van 2009 een winst geboekt van 455 miljoen euro, tegenover een verlies van 313 miljoen in het laatste kwartaal van 2008.

Of registreer je om te kunnen reageren.