Home

Achtergrond 163 x bekeken

Laatste drie fractievoorzitters naar koningin

Koningin Beatrix praat vanochtend met de laatste drie fractievoorzitters in de Tweede Kamer over de gevolgen van de val van het kabinet.

Femke Halsema (GroenLinks), Bas van der Vlies (SGP) en Rita Verdonk (Trots op Nederland) gaan achtereenvolgens langs op Paleis Noordeinde in Den Haag.

De koningin begon maandag aan haar consultaties om te kijken hoe het verder moet na de val van het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie afgelopen zaterdag. Het staatshoofd voerde gesprekken met demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA), de demissionaire vicepremiers Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) en haar vaste adviseurs: de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en de vicepresident van de Raad van State. Ook kwamen al veel fractievoorzitters langs.

Uit al die gesprekken bleek dat eigenlijk iedereen zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen wil, eind mei of begin juni. Het CDA en de ChristenUnie willen tot het aantreden van een nieuwe regering doorgaan als een minderheidskabinet. De koningin moet na het afronden van haar consultaties beslissen of ze een informateur aanstelt die kan werken aan een tussenkabinet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.