Home

Achtergrond 249 x bekeken

LTO tegen hogere btw op vlees

LTO Nederland is fel gekant tegen een hogere btw-heffing op zuivel en vlees. De maatregel zou het milieu niet goed doen terwijl het dierlijke producten bijna onbetaalbaar maakt voor de doorsnee burger, aldus voorzitter Albert Jan Maat.

Bureau CE Delft opperde een verhoogde btw-tarief in een rapport aan het ministerie van VROM. De uitkomsten worden meegenomen bij de voorbereiding van een eventuele vergroening van het belastingstelsel. Productie van vlees en zuivel zijn volgens het rapport belastend voor het milieu, vooral omdat er veel methaan bij vrij komt.

De maatregel zou een averechts gevolg hebben op het milieu, beargumenteert Maat. "Nederland loopt internationaal voorop op het gebied van dierenwelzijn en milieu. Het is een verkeerd signaal naar de wereld toe de sector continu te behandelen als probleem. Daar komt bij dat we niet kunnen zonder vlees."

"De groeiende wereldbevolking wil een gezond, divers eetpatroon waar ook dierlijke eiwitten bij passen. Vlees mag geen eliteproduct worden!" Nederland heeft niet alleen een voorbeeldfunctie, zuivel en vlees zijn ook belangrijke exportproducten. Het is volgens Maat alsof Duitsland zou proberen de auto-industrie de nek om te draaien.

"Daarnaast klopt de redenering erachter niet. Ze doen alsof vleesproductie heel gemakkelijk vervangen kan worden door de akkerbouw maar in de praktijk zijn het juist de marginale gronden waarop geproduceerd wordt. Men weet dat ook wel: de werkelijke agenda erachter is het stimuleren van vegetarisme."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.