Home

Achtergrond 6 reacties

LTO en NAV blij met bietenprijs

LTO en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) zijn blij met de bietenprijs van 43 euro per ton quotumbieten die coöperatie Cosun betaalt over campagne 2009/2010.

Beide organisaties hadden een hogere bietenprijs verwacht dan vorig seizoen, toen de quotumprijs uitkwam op €39,44. Maar een stijging van 9 procent is hoger dan verwacht. De bietenteelt is daardoor één van de aantrekkelijkste akkerbouwteelten geweest in 2009, stellen beide organisaties.

LTO-bestuurder Jacob Bartelds had een hogere bietenprijs verwacht. “De prijzen op de wereldmarkt voor suiker zijn goed. Ondanks dat de minimumprijs voor bieten is gedaald, is de uitbetaalde prijs gestegen. Dat is een mooi resultaat.”

De uitkering van €2,25 per ton quotumbieten van 16 procent uit de niet-suiker activiteiten van Cosun mag wat Bartelds betreft wat hoger. “Maar de bedrijven zitten wel midden in een economische recessie.”

Dankzij de goede prijs is de bietenteelt aantrekkelijk geweest voor de akkerbouwer, zegt Bartelds. “Graan en zetmeelaardappelen hebben het slechter gedaan. Pootaardappelen moet nog blijken. En als de consumptiemarkt niet aantrekt doet die het ook slechter dan de bieten.”

Ook NAV-bestuurder Klaas Hoekstra is tevreden over de bietenprijs. “Het komt niet onverwacht. Mooi dat ook de surplusbieten een goede prijs hebben opgebracht. De bietenteelt is daardoor vorig jaar aantrekkelijk geweest voor de akkerbouwer.”

Hoekstra betwijfelt of de suikerprijs zo hoog blijft. “Je zag het bij graan ook dat de prijs in één seizoen sterk is gedaald.”

Cosun betaalt 43 euro per ton quotumbieten bij een gemiddeld suikergehalte en winbaarheid. De surplusbieten brengen deze campagne €30,44 per ton op.

Over de vorige bietencampagne betaalde Cosun €39,44 voor quotumbieten. Surplusbieten werden alleen in dat jaar afgerekend als quotumbieten. De basisprijs voor surplusbieten voor deze campagne was vastgesteld op 25 euro per ton. Over 2007 betaalde Cosun € 41,31 per ton quotumbieten en € 21,17 per ton surplusbieten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  De prijs met 16% is bepalend en die is ca € 2,- per ton hoger dan vorig seizoen. De voordelen van de grotere zouden dit al mogelijk maken volgens oudere voorspellingen, dus er is niks nieuws. Zoals zuidwester al opmerkt wordt er op de surplusbieten goed verdiend, ik vraag mij af waar dit geld blijft, of hebben de telers nog wat te goed in het volgende seizoen.
  De communicatie van deze cooperatie naar zijn leden is op dit moment meer dan erg gebrekkig!! Het lijkt of er iets onder de pet gehouden wordt, jammer!

 • no-profile-image

  boerin

  het is jammer dat de standsorganisaties
  altijd zo snel tevreden zijn. Voor de invoering van het euro tijdperk kreeg
  de akkerbouwer 123 gulden voor een
  ton bieten. Die prijs vangen we nu nog lang
  niet, terwijl alle kosten omhoog gegaan
  zijn!

 • no-profile-image

  bietenboer

  wat een geklaag op deze veel beter dan verwachte bietenprijzen. of zijn we niet op de hoogte hoe het zit. nog geen drie jaar terug dachten we met z'n allen dat we voor 30 euro/ton bieten zouden gaan telen. tal van boeren hebben voor 0,35 euro hun quotum van de hand gedaan. omdat ze het niet recht konden rekenen. de kg opbrengsten zijn spectaculair gestegen afgelopen 8 jaar. op de betere gronden zijn we in 10 jaar tijd structureel 50% meer suiker gaan oogsten van een ha. (als we dat met aardappelen en uien zouden doen hebben we helemaal geen prijs meer. en welk gewas kan een topopbrengst combineren met een veel beter dan verwachte prijs??). alle europese bietentelers kijken met jaloerse ogen naar de prijzen die we in Nederland realiseren voor de bieten. als ik kijk welk bedrag ik van cosun ga krijgen over oogst 2009 en deel door de tonnages kom ik aan een prijs kort tegen de E 48/ton incl premies en surplus bieten. met een opbrengst van 93 ton/ha netto. bedenk dat er ook telers zijn die meer dan 100 ton netto hebben. Als je het daar niet voor kan en zelfs nog over loopt te klagen dan zit je volgens mij op de verkeerde grond te boeren voor bieten of je bent gewoon nooit tevreden te stellen en moet je je quotum van de hand doen. of welk gewas telen de klagers dan waarmee ze met zo weinig werk en kosten meer omzet kunnen draaien dan E 4500/ha. dat wil ik dan ook wel telen.

 • no-profile-image

  piet

  Boerinneke maak jouw boezem maar alvast nat. Want wegens de (voorspelde) zwakke broeders in de EU-ruif zit er een genadeloze monetaire crash van de Euro aan te komen. Straks reken we weer in guldens. En dan is die nog maar dertig oude rooie centen waard! Mark my words, we zijn met ons alle genaaid. En leeggeplunderd!

 • no-profile-image

  Zuidwester

  De wereldmarktprijs voor suiker is momenteel hoger dan de interne EU prijs voor suiker, logischerwijs zouden dan de surplus-bieten meer op moeten brengen dan de quotumbieten. Ik verwacht dus nog een flinke nabetaling op de surplusbieten.

 • no-profile-image

  Rob

  Het wordt weer eens mooier voorgespiegeld dan het is.

  De hogere gemiddelde gehaltes zitten in deze prijs geweven. Dit betekend dat bij de telers het quotum eerder vol is, en er netto minder tonnen gelevert kunnen worden.

  Al met al schieten de bietentelers er nog niet zoveel mee op. Deze prijs is een sigaar uit eigen doos!!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.