Home

Achtergrond 15 reacties

LTO: Onderzoek melktank anders beoordelen

LTO Nederland wil af van het besmet verklaren van een bedrijf met Q-koorts op basis van één positieve test.

De melktanks van bedrijven worden om de twee weken gecontroleerd. Het komt voor dat bedrijven steeds negatief scoren, maar na één positieve test worden toch dieren gedood.

Volgens LTO Nederland zijn er meer gevallen als in Belfeld, waar op grond van één test werd besloten tot ruiming, maar in dit geval schortte het College van Beroep voor het bedrijfsleven het doden van de dieren op.

Volgens de woordvoerder van minister Gerda Verburg is ook LTO ervan op de hoogte dat bij twee tankmelkrondes in totaal drie tests worden afgenomen. Op verzoek van de geitenhouder in Belfeld is daarna nog aanvullend onderzoek gedaan op de melk die de geiten op het bedrijf leveren. De uitslagen daarvan waren niet eenduidig, stelt LNV. Dat was voor de rechter vrijdag reden om de ruiming in Belfeld op te schorten en nader onderzoek te vragen. Het bedrijf is nog wel besmet verklaard.

LTO-bestuurder Toon van Hoof, die gaat over diergezondheid, vindt dat deskundigen met een voorstel dienen te komen over hoe moet worden omgegaan met een variatie in de uitslagen van het zogeheten melktankonderzoek.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  r.veenstra

  Zal een leuk gezicht zijn die 2 heksen op een bezemsteel. Verburg heeft het kapsel al .Ik ben overigens ook naar de demonstraties in Den Haag geweest tegen het ruimen van de koeien.Aanwezigen; enkele boeren,Hare Krisna,s,dierenliefhebbers,Belinda Meuldijk en zoons en Rutger Hauer.We kwamen niet op het Binnenhof alleen op het Malieveld en een route door de binnenstad onder politiebegeleiding.Brinkhorst ruimde verder.Een Poolse vriendin van mij zei dat de uitspraak 2 weken duurt bij het rechtenvoor de menshof. Asielzoekers maken er al jaren gebruik van.Als ze geen gehoor bij de staat vinden halen ze daar alsnog hun recht .Je gaat er als mens heen niet als boer omdat je bestaan onmogelijk wordt gemaakt.Sinds de eeuw van de wetenschap kan je alles vanuit een ieder standpunt benaderen/beoordelen.Den Haag loopt aan de leiband.Gestuurd door de amerikaanse economie via het gatverdrag.Zo gauw als de lasten zwaarder gaan wegen als de lusten zal het veranderen.Daar zijn ze bang voor. En massale steun van de bevolking, geen stemmingmakerij van de journalistiek.En een stevige juridische vuist.

 • no-profile-image

  W.Amting

  @Inge Je heb volkomen gelijk en volgens mij ben je nog niet fel genoeg.
  Geitenhouders zijn het slachtoffer geworden van het wanbeleid van LNV, WVG, GD maar vooral van LTO, die hadden het voor jullie op moeten nemen.
  Ze hadden tot de hoogste instantie moeten vechten voor een goede afhandeling maar wat doen ze, ze laten jullie allemaal in de kou staan.
  De beste fok/melkgeiten zijn weg en voor de andere een fokverbod.
  En nu?? hoe moeten jullie verder??
  Wat is het beleid mbt herbevolken, vervolg schade, etc.
  Geitenhouders die (nog) niet positief zijn staan ook doodsangst uit, ze weten dat wanneer hun positief bevonden worden, ook voor hun niets geregeld is.

  Ik denk dat jullie een belangen vereniging/vakbond moeten oprichten.
  Die met goede argumenten en een kritische blik richting de overheid gaat.(niet met hersenloos geschreew)
  Als je het van LTO moet hebbben kun je lang wachten, of je nou varkens, koeien of geiten hebt.

  Ik wens alle geitenhouders veel sterkte en weisheid toe

 • no-profile-image

  J.Schepers

  LNV stelt dat uitslagen niet eenduidig waren en daarom de rechter heeft besloten tot opschorting ruiming. Maar ze zien hier weer iets over het hoofd en wel dat professor van Knaapen duidelijk in het kort geding heeft aangegeven dat die PCR test nooit voor 100% betrouwbaar zijn, en daarom kan de rechter tot niet ruimen hebben besloten. De rechter komt pas dinsdag met zijn motivatie, wat hij zelf heeft aangegeven in het kort geding. Of leven we toch niet in een democratisch land en gebruikt LNV zijn macht om de rechter, deskundigen en professors onder druk een verklaring af te laten leggen wat afgelopen vrijdag in het kort geding ook is geprobeerd, maar daarover later meer.

 • no-profile-image

  verstraten

  beste inge,
  dit zal best al langer bij lto bekend zijn , echter als ik mij niet vergis is ook bij bij bv.de voorzitter van de geitenmelkhoudersvakbond ondanks diverse malen negatieve monsters na een postieve uitslag, toch geruimd ondanks een kort geding.
  Dat een rechter in de zaak Belfeld anders beslist moet als een kans gezien worden om het ruimingsbeleid te wijzigen

 • no-profile-image

  Inge

  LTO... dit weten jullie ook al langer. De geruimde melkgeitenhouders hebben jullie hier al vaker op geattendeerd. Het is dus wel een erg late reactie. Jullie hadden al veel eerder aan de bel moeten trekken.
  Zorg er maar eens voor dat jullie wat bereiken, anders wordt het ongeloofwaardig.

 • no-profile-image

  dierenvriend

  Wij hebben een brief ontvangen ongertekend door VERBURG en KLINK omdat bij ons in de buurt Q koorts op een bedrijf aanwezig zou zijn ,en daarin staat dat er veel dieren de Q koorts bacterie bij zich dragen en dat Nerderland nooit Q koortsvrij zal worden.waarom dan de geiten afslachten,het enige dat ze er mee bereiken is dat de geitenboeren moeten verdwijnen .waarom geven VERBURG en KLINK niet toe dat dat ze fout hebben gemaakt .moeten ze nog meer dieren afslachten.ARME DIEREN .

 • no-profile-image

  jaap

  LTO kan veel willen

 • no-profile-image

  geit

  wordt het niet eens tijd dat we als geiten en bokken ons eens beter gaan wapenen tegen de ruimers en er daar ook maar eens een paar gaan opruimen .

 • no-profile-image

  geitenhoudster

  Waarom krijgen alle andere geruimde bedrijven niet te horen wat de waardes waren van de positieve melktankuitslagen? Heeft de vwa hier weer iets te verbergen? Net zoals met de swabs waarvan we de uitslag op 6-2 kregen terwijl ze op 23-12 al wisten dat ze alle 20 negatief waren! Dat konden ze natuurlijk niet gebruiken met al die kort gedingen die waren aangespannen!

 • no-profile-image

  Nico Verduin

  Het is lastig om te scoren rond q-koorts en terecht dat daarnaar wordt gekeken. Daarom geen verantwoording hier als voorzitter van de schapenhouderij van LTO (dat schuif ik naar de toekomst) maar een uitleg. De uitspraak van de rechter is helder en hiermee is eindelijk het tekortschieten van tankmelkmonitoring aangetoond. De geiten en melkschapenhouders, en ook LTO, hebben steeds gezegd dat we gezonde dieren willen behouden. Ook dat tankmelk niet geschikt is voor het besmet verklaren van bedrijven. Daarvoor is het ook niet ontwikkeld, wel voor het opsporen van risicobedrijven en het "certificeren" van onbesmette bedrijven.

  De hele tijd geven we aan dat wisselende tankmelkuitslagen niet mogen leiden tot het ruimen van dieren, omdat we dan bijna zeker weten dat het om enkele besmette dieren zal gaan. Dit eigen onderzoek van de geitenhouder uit Limburg en vervolgs deze uitspraak van de rechter is een bevestiging van de twijfel van de hele sector. Daarom moeten we naar nieuw beleid voor het in beeld brengen van de risico's van q-koorts voor de mensen in onze omgeving. Tot die tijd moeten we volgens LTO meerdere tankmelkuitslagen na elkaar gebruiken (iedere twee weken komt er weer een) om te voorkomen dat een incidentele uitslag (deskundigen: hoe groot is het risico hiervan voor de volksgezondheid??) leidt tot het zeer ingrijpende ruimen van vooral gezonde dieren. Verder roep ik ieder op om samen te werken aan de oplossing van de problemen rond q-koorts.

 • no-profile-image

  Inge

  Beste Verstraten en Nico Verduin. sorry dat ik zo fel ben, maar ik wil dat iedereen goed wakker blijft. Lees ook m'n reactie op het artikel; Advocaat, tests Q-koorts onbetrouwbaar.Dit gaat ook over de tankmelkuitslagen. En Verstraten dit gaat over verschillende uitslagen uit èèn tank. Dat was de vorige keer niet het geval.

 • no-profile-image

  inge

  Oke Verstraten, helemaal mee eens.
  De besmettingsdruk is waarschijnlijk zeer laag. De geiten zijn al aan het aflammeren, ik zou wel eens willen weten of dit goed verloopt of dat er veel klinische problemen zijn? De tankmelktest is ook niet betrouwbaar, deze is ook niet gemaakt om de bedrijven besmet mee te verklaren.
  Sterker nog, wij zijn al negatief in de tank , vanaf nov. 2009 en onze geiten zijn 23 dec. geruimd. Vreemd hè!!

 • no-profile-image

  afm beijer

  heeft lto nog steets niet in de gaate dat nederland geen deskundigen heeft op een na ga in vormeeren in duisland daar begrijpen de deskundigen er niks van wat in nederland geburt daar is al 10 talle jaaren er varing maar hier willense het wiel twee keer uit vinde over de rug van de geite houders en lto staat er bij en kijkt er naar

 • no-profile-image

  Han

  @Inge. Dat het feit van Tankmelk monsters en onbetrouwheid hiervan duidelijk was, hoeft geen discussie. De geiten en geitenhouders zijn geofferd op het altaar van de ANGST van de moderne Nederlander, die denkt dat ziek worden en doodgaan iets buitenaards is. Verder is de Haagse kliek te arrogant om even over de grens te kijken en te informeren wat daar bekend is over in dit geval Q-koorts. Dit alles had 3 - 4 jaar geleden al gedaan kunnen / moeten worden bij de eerste verschijnselen van de ziekte. Hier zijn in mijn optiek ook de LTO, geitenhouders en GD zelf te kort geschoten. Ik vind, hoe wrang nu ook, dat je als sector voor de gezondheid duidelijk >verantwoording< hebt en moet nemen ook zonder "politieke dwang".

 • no-profile-image

  verstraten

  Beste Inge, je hoeft geen excuses te maken, als geruimd geitenhoudsters alle begrip voor emotie. Felheid mag, zolang de argumentatie redelijk is.Bedankt voor de verduidelijking tav het verschil tussen monsters uit één tank en monsters uit verschillende tanken, wat naar mijn mening niet wegneemt dat in 2e situatie op zijn minst ter discussie mag worden gestelt of de besmettingsdruk van dien aard is dat rucksichtloos geruimd kan worden.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.