Home

Achtergrond 3 reacties

LTO Noord tegen aanleg randmeer Noordoostpolder

LTO Noord blijft zich verzetten tegen de mogelijke aanleg van het randmeer tussen de Noordoostpolder en Steenwijk.

Volgens LTO levert de aanleg meer schade dan profijt op voor de landbouw. De totale grondclaim kan oplopen tot 3000 hectare en dat gaat volgens LTO voornamelijk ten koste van hoog productieve landbouwgrond.

LTO Noord heeft haar standpunt kenbaar gemaakt aan de provincie Flevoland en de betrokken gemeenten Noordoostpolder, Steenwijkerland en Lemsterland tijdens informatieavonden deze week.

De afdeling LTO Noord Noordoostpolder wil graag samen met bewoners en betrokken overheden onderzoeken hoe aan dit gebied een sociaal-economische impuls kan worden gegeven. LTO Noord stelt hierbij als voorwaarde dat de aanwezige landbouw mee profiteert van deze gebiedsontwikkeling.

De aanwezige bloembollenteelt kan worden gestimuleerd en er zou bijvoorbeeld een pootgoedcentrum kunnen worden opgericht. Ook moeten kansen voor verbredingactiviteiten worden onderzocht, zoals verkoop van streekproducten en mogelijkheden voor groene en blauwe diensten. Het doel is dat de bestaande landbouwbedrijven hun ontwikkelingsmogelijkheden en perspectief voor de toekomst behouden en versterken.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  niets nieuws

  @Han, sterker nog, in de oorspronkelijke plannen zat ook een randmeer voor de Noordoostpolder. Echter geld te kort in de crisis en 2de w.oorlog zorgden ervoor dat het niet werd aangelegd.

  Zo zie je maar weer dat bezuinigen op dat soort dingen er voor zorgt dat het zeer waarschijnlijk nooit meer aangelegd gaat worden.

  Geld ook voor de Markerwaard en andere grote projecte...

 • no-profile-image

  J.W. Tjeenk Willink

  De gemeenten en provincie lijken volledig subsidie afhankelijk en dus kan
  LTO slim zijn door zich onder voorwaarden positief op te stellen.
  bv maximaal 2000 ha < dat betekent dat zeer veel aangrenzende boeren makkelijker de grondwaarde vermeerdering kunnen benutten cq investeringen op hun terrein. Daag de provincie uit de maximale (grondprijs)meerwaarde te berekenen die nodig zal zijn om het project van de grond te krijgen

 • no-profile-image

  Han

  Stimulering van de bloembollen teelt lijkt me een uitstekend idee. De bloembollen telers bijten al enkele jaren op een houtje en af en toe is het zoethout maar de laatste jaren smakeloos hardhout . pootgoed teelt is een optie nu de gezondheids eisen een ruimer teeltplan vereisen. Ik zie echter steeds meer landen die de teelt zelf ter hand nemen en hooguit nog SE of E eisen.
  Een ding moeten we niet vergeten, met de kennis van nu was er een randmeer geweest vanaf de inpoldering. Een randmeer zou voor een betere waterhuishouding in het gebied hebben gezorgd. Vandaar de randmeren bij de veluwe en het Gooi.

Of registreer je om te kunnen reageren.