Home

Achtergrond

LNV vraagt opheldering Russen na maatregel lab

Nederland vraagt in een brief aan de Russische overheid opheldering over het schorsen van een Nederlands laboratorium.

Dat lab, TNO Blgg AgriQ uit Wageningen, mag nu geen residucertificaten meer afgeven voor partijen groente en fruit van Nederlandse exporteurs.

Landbouwraad Marinus Overheul bevestigt dat de brief deze week verzonden wordt. Daarin vraagt het ministerie om verdere uitleg van het besluit. Volgens Overheul is de brief nodig om met de steeds bureaucratischere contacten nog in gesprek te komen. "Bij dit soort stappen is dat een gebruikelijk traject."

TNO Blgg AgriQ uit Wageningen zou in de tweede helft van 2009 een foutief certificaat hebben afgegeven, maar volgens directeur Reindert van der Meer is het besluit van de Russen niet helder. "Er is nooit gemeld dat er iets mis was. Dit komt uit de hemel vallen."

Volgens Van der Meer is de positie van laboratoria kwetsbaar. "Wij nemen een steekproef en dat systeem is niet waterdicht. Het is vaak een kilo van een partij van een ton. Ook wordt het monster afgegeven door de exporteur. Daar hebben wij geen grip op."

Vorig jaar zijn in het buitenland illegale kopieën aangetroffen van certificaten van erkende laboratoria. "Wij werken nu aan maatregelen om te voorkomen dat certificaten worden gekopieerd."

Een aantal Nederlandse producten, waaronder tomaat en hardfruit, moet uitgevoerd worden met zo’n certificaat. In Nederland zijn vier laboratoria erkend, maar volgens Van der Meer komt de export niet in gevaar.

Ook zijn de gevolgen voor het bedrijf TNO Blgg AgriQ niet enorm. "Het gaat niet om grote aantallen, maar wel om ons imago."

Eerder werd een schorsing van een Zeeuws lab teruggedraaid door de Russen. "We hebben er hoop op dat binnen enkele weken ook wij weer certificaten kunnen afgeven."

Volgens Overheul is het hoopgevend dat sinds gesprekken op de Grüne Woche in Berlijn de gesprekken over dit onderwerp met Rusland positiever verlopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.