Home

Achtergrond 1 reactie

LNV: ruimingen tot 15 mei mogelijk

De manier waarop de Q-koorts zich verspreidt over bedrijven met melkgeiten en melkschapen, is vooralsnog geen grote verrassing voor het ministerie van LNV.

Volgens Hoofd Dierzaken Christianne Bruschke van het ministerie was vooraf uitgegaan van een scenario waarin een derde van de bedrijven besmet zou raken. "Zover zijn we nog niet, maar het lammerseizoen is ook nog niet afgelopen."

15 mei is dat wel het geval. Bruschke verwacht dat op dat moment de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) klaar is met ruimen. Voor 1 juni moet de hele populatie zijn gevaccineerd. Ook op bedrijven met een publieksfunctie (kinderboerderij) worden de geiten en schapen ingeënt. Wat resteert van de beschikbare 1,5 miljoen vaccins kan worden gebruikt voor vrijwillige vaccinatie van bijvoorbeeld bijzondere rassen. Het vaccin werkt niet op een besmet bedrijf, aldus Bruschke.

Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) testen sinds 1 oktober 2009 de verzamelde melk op de bedrijven. Elke twee weken wordt gekeken of de Q-koortsbacterie op een bedrijf is. Een positieve uitslag is onbetwistbaar, stelt Fred van Zijderveld (CVI). Een geitenhouder uit Belfeld (Limburg) wist onlangs de geplande ruiming van zijn bedrijf uit te stellen omdat niet alle testresultaten eenduidig wezen op Q-koorts. De ruiming ging na nieuwe tests toch door. Als wordt besloten een bedrijf te ruimen, is drie keer getest: bij twee tankmelkrondes worden drie tests afgenomen. In Belfeld is nog aanvullend onderzoek gedaan en de uitslagen daarvan waren niet eenduidig.

De praktijk wijst volgens Bruschke inmiddels uit dat duidelijke besmettingen worden opgepikt.” Is het niet bij direct, dan wel bij het volgende onderzoek na twee weken.” De bacterie openbaart zich onregelmatig, maar wel is zeker dat er veel bacteriën worden uitgescheiden als de lammetjes op het punt staan te worden geboren.

Het CVI wil ook te weten komen hoe het zit met de Q-koorts bij herten en runderen. Ook wordt onderzoek gedaan bij katten, honden en paarden. Van Zijderveld: ”Niet om ze te ruimen, maar om te kijken wat er speelt. Wellicht hebben geiten en schapen een andere stam die ziekmakender is.” Het zal enige jaren duren voor dat duidelijk is. Vast staat al wel dat runderen ook Q-koorts hebben. Maar dat is een ander type en deskundigen zien nu geen link met de volksgezondheid.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    dierenvriend

    DRACHTIGE DIEREN geven pas na het aflammeren melk .hoe kunnen ze dan een Q KOORTS bacterie afgeven in de melk ???? .dus alleen een BLOEDONDERZOEK kan de juiste uitslag geven .

Of registreer je om te kunnen reageren.