Home

Achtergrond

LNV in extra garantstelling aardwarmte

Het ministerie van LNV stelt zich garant voor 337.000 voor het aardwarmteproject Koekoekspolder.

Daarmee helpt LNV risico’s af te dekken die blijven bestaan in de bestaande garantieregeling van LNV en Economische zaken. Dat blijkt uit stukken van het Productschap Tuinbouw. In november werd al bekend dat het PT voor maximaal drie projecten extra garantie kan afgeven. De sectorcommissie energie gaf het projectteam van Kas als Energiebron het mandaat Koekoekspolder en eventueel twee andere projecten extra te ondersteunen. Nu blijkt dat ook LNV bijdraagt aan de extra garanties voor tuinders. Daarmee wordt het risico op misboring kleiner. Zonder extra garantstelling zullen veel aardwarmteprojecten in de tuinbouw niet van de grond komen, verwacht het PT.

Volgens Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland en lid van het managementteam van Kas als Energiebron komt de stap van LNV voort uit gesprekken tussen PT en LNV over de garantieregeling. "Zij zijn zich ervan bewust dat meer maatwerk nodig is. De garantieregeling van LNV en EZ voldoet niet helemaal." In totaal krijgt het project in de Koekoekspolder 600.000 euro extra garantie van LNV en PT.

Daarnaast krijgt Ammerlaan grond- en hydrocultuur in Pijnacker een subsidie om een nieuwe private verzekeringsvorm op misboring te onderzoeken. Kas als Energiebron mikt op de werkelijke start van vier nieuwe aardwarmteprojecten dit jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.